Гроші швидко зникають: українці розповідають, що їх шокує у Канаді, та чому вони повертаються додому

Канада прийняла 173 тисячі українців за програмою «Канадсько-український дозвіл на екстрені поїздки» (CUAET), яку запровадили у зв’язку із війною. Така віза дозволяє працевлаштуватися та інтегруватися у канадійське суспільство.

Втім частина українців ухвалюють рішення повернутися в Україну попри війну. Саме про таких українців розповідається у матеріалі cbc.ca.

Олександра Балицька переїхала до Торонто на запрошення канадського роботодавця, коли восени в Україні почалися атаки на інфраструктуру та відключення світла.

Її шокували високі ціни та вимога предоплати за три місяці оренди.  Згідно з федеральною програмою, кожен дорослий має право на одноразову виплату в розмірі 3000 доларів, а сім’ї з дітьми можуть отримати додатково 1500 доларів на кожну дитину.

Але в такому місті, як Торонто, ця сума швидко зникла. Балицька каже, що у неї вимагали три місяці квартплати наперед, а у деяких її друзів – більше.

 

Потім, через півроку, Балицьку звільнили з тієї ж компанії, яка запросила її до Канади. Побачивши «жорстокий» ринок праці, де, за її словами, їй довелося конкурувати з сотнями претендентів на посаду, вона вирішила, що настав час повертатися додому.

17-річний студент із Дніпра Єгор Горенич прожив у Канаді з тіткою 2 місяці та вирішив повернутися, бо йому було складно знайти друзів у канадській школі та він почував себе ізольованим.

Я не міг звикнути до канадського способу життя. Європейський спосіб життя занадто знайомий, занадто улюблений. Ми не могли дозволити собі залишатися в іншій європейській країні, тому я повернувся в Україну, – розповів українець.

Співробітник соціальної служби українців Канади у Торонто Андрій Зав’ялов особисто знає 15 українців, які повернулися додому. Він опитав 734 українців із візою CUAET та вивчив їхні настрої. Відповідно до зібраних даних:

Читайте також  Жебрачку з російськими документами виявили муніципальні вартові у Франківську (ФОТО)

40,2% спробують залишитися у Канаді назавжди;
4,7% хочуть повернутися до Європи за першої нагоди;
ще 11,6% планують повернутися до України після війни;
решта опитаних ще не визначилася з планами щодо майбутньої країни проживання.
Головним факторами для повернення батьки, сім’я та родичі. Також українці повертаються, бо їх спонукає любов до рідного дому та туга за життям в Україні, що переважують страх війни.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.