Українцям дозволили вийти на пенсію у 50 років: Що потрібно для оформлення виплат

Скористатися такою можливістю можна лише жінкам.

Деякі категорії громадян в Україні можуть вийти на “заслужений відпочинок” щодо досягнення 50-річного віку. І чекати ще цілих 10 років не треба.

Однак, для цього необхідно дотриматись певних умов, а саме: мати достатній стаж роботи та належати до певної категорії.

Про це повідомляють у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Хто може вийти на пенсію у 50 років
Ця перевага доступна для жінок незалежно від їхньої професійної діяльності або інших обставин. Однак для цього потрібно відповідати декільком вимогам: народити п’ятьох і більше дітей та мати 15 років страхового стажу.

Можливість виходу на пенсію 50 років для жінок, і вона не поширюється на чоловіків. Якщо жінка не скористалася цією можливістю та не вийшла на пенсію у 50 років, то чоловік не може зробити це на себе замість неї.

Однак багатодітним батькам надається певне пільгове право. У деяких країнах або регіонах багатодітні батьки можуть мати можливість вийти на пенсію в 55 років, за умови, що у них є мінімальний страховий стаж, який зазвичай становить 20 років. Ця пільга надається як підтримка сімей із багатьма дітьми.

Як оформити таку пенсію
Для цього потрібно подати такі документи:

– документ, що засвідчує особу;

– документ, що засвідчує придбаний страховий стаж;

– свідоцтва про народження дітей або їх паспорт.

Можливість подати заяву про призначення дострокової пенсії виникає не раніше ніж за один місяць до досягнення пенсійного віку та бажано не пізніше трьох місяців після цієї події до органу Пенсійного фонду.

За умови, що заяву було подано вчасно, виплати пенсії будуть нараховані з дня, коли виповнилося 50 років (для жінок, які виходять на дострокову пенсію).

Читайте також  Багатьом українцям при розрахунку пенсії зарплату не врахують, а лише стаж

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.