Путін хоче “подарувати” Африці безкоштовне зерно: з’явилися подробиці

Журналісти вбачають у цьому геополітичний підтекст.

На форумі “Росія – Африка”, що триває в російському Санкт-Петербурзі, голова Африканського союзу, президент Коморських островів Азалі Ассумані звернувся до учасників колишньої “зернової угоди” з проханням полегшити доставлення російського та українського зерна на континент.

Про це пише “Уніан”.

Після відмови Росії приєднатися до зернової угоди, яка захищала експорт українського зерна, диктатор Путін пообіцяв надати допомогу п’яти африканським країнам, однак журналісти вбачають у цьому геополітичний підтекст.

Президент Ассумані підкреслив, що українська криза серйозно впливає на ситуацію з постачанням продовольства, і розв’язання цього питання має врятувати життя багатьох людей на континенті. Він закликав усіх учасників колишньої угоди сприяти полегшенню доставлення як російського, так і українського зерна до африканських країн та висловив готовність співпрацювати з Росією для забезпечення миру й безпеки на континенті.

Під час свого виступу на форумі президент РФ Путін заявив, що Росія не планує приєднуватися до угоди щодо експорту зерна за посередництва ООН. Замість цього російський диктатор пообіцяв безкоштовно надавати зерно в обсязі 50 тисяч тонн таким країнам, як-от Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканська Республіка та Еритрея протягом наступних місяців, забезпечуючи безкоштовне доставлення цих вантажів.

Водночас у виданні The New York Times зазначили, що такий хід Путіна може бути спрямований на покращення іміджу Росії після відмови в угоді, яка допомагала нагодувати мільйони людей у всьому світі, а також мала геополітичний підтекст. Зокрема, у списку отримувачів безкоштовного російського зерна переважають країни, які не проголосували проти Росії в ООН у лютому і підтримують авторитарні уряди, що свідчить про можливі політичні мотивації відповідної допомоги.

Нагадаємо, що через те, що Росія вийшла із “зернової угоди”, світові ціни на зерно можуть зрости на 15%.

Читайте також  Щойно! По всіх каналах! Путін вийшов і заявив! “Ви думали я помер, вже хороните мене, я офіційно заявляю, що Росія пpипиняє… ВІідео

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.