До пенсії дотягнуть не всі: у Раді надумали підняти пенсійний вік

Після завершення повномасштабної війни в Україні знову виникне питання необхідності перегляду пенсійного віку. Наразі офіційні представники Кабінету Міністрів та парламенту намагаються уникати обговорення таких планів, оскільки ця тема викликає значні суперечки. Інформація представлена ​​OBOZREVATEL.

Варто зазначити, що у всіх європейських країнах, за винятком України, вік виходу на пенсію було підвищено кілька років тому. Своєю чергою, Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполягав на підвищенні пенсійного віку в Україні ще у 2016 році.

Проте уряд тоді рішуче виступив проти такого кроку, вважаючи його непопулярним. Таким чином, попри те, що у більшості країн Європи пенсійний вік уже підвищено, українці все ще можуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років.

У 2017 році було запроваджено гнучкий коридор замість загального підвищення пенсійного віку для всіх. Згідно з новими правилами, ті, у кого виконано необхідний стаж, можуть вийти на пенсію у 60 років, тоді як решта має працювати до 63 або 65 років. Водночас усі майбутні пенсії було знижено на 25%, що стало вартістю збереження низького пенсійного віку для українців.

Наприклад, цього року людина з 35 роками стажу та середньою зарплатою може отримувати пенсію близько 4,3 тис. грн. Якби правила не було змінено у 2017 році, то за таких самих умов українець отримував би поточного року пенсію у розмірі 5,7 тис. грн. Таким чином, щоб надати можливість українцям виходити на пенсію раніше, розмір виплат для всіх було знижено. Це було досягнуто зміною формули розрахунку пенсії: раніше за кожен відпрацьований рік потрібно було 1,35% розрахункового заробітку, тепер лише 1%.

Щодо ідеї підвищення пенсійного віку, у комітеті з питань соціальної політики офіційних коментарів не надають, оскільки вона не користується особливою популярністю серед українців і традиційно викликає невдоволення. Однак, як у комітеті, так і в уряді згодні з тим, що без перегляду пенсійного віку неможливо обійтися, і рано чи пізно таке рішення буде ухвалено.

Читайте також  Щойно! Виснажена Тимошенко Звернулась До Нації

“До кінця війни це питання не порушуватиметься. Далі є два варіанти розвитку ситуації. Перший – пенсійний вік не підвищуватимуть до 2028 року. Другий – пенсійний вік підвищать раніше, після закінчення війни. Це залежить від багатьох факторів: і від ситуації на ринку праці, і від демографічної ситуації, і від вимог з боку міжнародних кредиторів України”.

Важливо відзначити, що підвищення пенсійного віку – це питання, яке депутати та Кабмін останні бажають порушувати, і так було завжди.

Прикладом цього є ситуація у 2017 році, коли задля збереження можливості виходу на пенсію у 60 років було вирішено навіть скоротити пенсійні виплати на чверть, при цьому вони вже були одними з найнижчих у Європі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.