“Долар приголомшив усіх в Україні подорожчанням, ніхто не чекав на таку ситуацію в обмінниках”

Українці на тлі тривожних подій в нашій країні вкрай чутливо реагують на коливання курсу валют в обмінниках. Навіть найменший стрибок здатен викликати напружені психологічні стани. Тим часом експерти роз’яснюють, чого насправді варто чекати найближчим часом від американської валюти.

Як інформують “УН”, у четвер курс продажу готівкового долара в обмінних пунктах київських банків станом на 9:52 підвищився порівняно із 19 липня на 0,46 коп. до 37,3182 UAH/USD, курс купівлі – на 0,57 коп. до 36,6561 UAH/USD.

Середній курс купівлі євро підвищився на 3,93 коп. до 40,9929 UAH/EUR, курс продажу знизився на 0,79 коп. до 41,8461 UAH/EUR.

Як інформує “УНІАН”, завершення липня стане додатковим свідченням тривалої стабільності на валютному ринку: готівковий курс перебуватиме в нових, максимально наближених до офіційного курсу межах: 36,7-37,3 грн/дол. та 41-42 грн/євро

Як зазначив у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий, поточні коливання курсів скоротяться до 0,1-0,3 грн, а різниця між курсом покупки та продажу не перевищить 0,15-0,25 грн. Лєсовий відзначив ще одну позитивну тенденцію – зростання дохідності українських євробондів, що означає зростання позитивних очікувань від української економіки.

“Така досить позитивна ситуація на ринку суттєво впливає на розмір інфляції: з початку року вона становить 4,6%, а у річному вимірі вона вже скоротилася до 12,8%. Розуміємо, що низька інфляція та відчуття стабільності дає змогу громадянам користуватися депозитними та кредитними програмами без побоювань за власні кошти. Крім того, “непомітна” інфляція – це перспектива розвитку будь-яких сфер бізнесу: попри “воєнні” обставини, починає працювати стратегія розвитку, а не тактика виживання”, – сказав банкір.

Серед головних причин тривалої стабільності на валютному ринку експерт виокремив значні обсяги макрофінансової допомоги з боку країн-партнерів та міжнародних фінансових інституцій (з початку року Україна вже отримала майже 23 млрд дол. допомоги) та поступовий розвиток майже всіх сфер економіки.

Читайте також  Увірветься сильне пекло: Україну накриє потужна жара під +40

“Можна зробити висновок, що протягом наступного тижня ситуація на готівковому валютному ринку збереже всі ознаки стабільності. Курсові “коридори” не зміняться: 36,7-37,3 грн/дол. та 41-42 грн/євро”, – сказав Лєсовий.

Він зауважив, що надалі (зокрема у серпні) варто очікувати подальші кроки НБУ з валютної лібералізації: ближче до осені цілком можливе повернення до інфляційного таргетування та плаваючого курсу валют (іншими словами ринок вже майже дозрів до “єдиного” курсу валют).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.