В Україні запрацює нова система оплати банківською карткою: як зміняться платежі з 1 квітня

В Україні з 1 квітня оновлять систему електронних платежів (СЕП). Вона ґрунтуватиметься на міжнародному стандарті ISO 20022. Про новацію розповіли у прес-центр Національного банку.

Таким чином, Центробанк врегулював питання виконання міжбанківських платіжних операцій у нацвалюті.

Приєднання до стандарту ISO 20022 дозволить Нацбанку уніфікувати платіжні документи; створити єдині принципи для їх заповнення та обробки; розширити додатковими даними реквізитний склад платіжної інструкції; забезпечити автоматизацію платіжних операцій; підвищити рівень обслуговування банківських клієнтів.

Нова система електронних платежів (СЕП) працюватиме цілодобово, а з наступного року набуде чинності норма про обов’язкове зарахування грошей по платіжній операції на рахунок одержувача протягом години.

Цілодобовий режим роботи системи електронних платежів (СЕП) передбачає виконання міжбанківських платіжних операцій щодня. При цьому сума виконаної платіжної інструкції буде відображена за рахунком учасника СЕП датою того самого календарного дня, коли була зроблена.

Очікується, що нове покоління СЕП має підвищити автоматизацію, а також рівень обслуговування клієнтів. Запуск цієї системи ще заплановано на 20 серпня 2022 року, проте дату перенесли.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.