Кому з чоловіків можуть повторно видати повістку в ТЦК під час мобілізації в Україні: роз’яснення

В Україні з 24 лютого 2022 року тривають загальна мобілізація та воєнний стан, під час яких військовозобов’язаних чоловіків мобілізують для боротьби із агресією РФ. Частина українців потрапляє до війська добровільно, а є й ті, кого призивають, видаючи повістки.

Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки здійснюють доукомплектування Сил оборони та відновлення втрат в підрозділах відповідно до секретних мобілізаційних планів. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення про те, чому декого викликають у ТЦК повторно.

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжені до 18 серпня 2023 року, це означає, що всі ресурси мають направлятися для оборони країни. Як пояснив керівник Львівського обласного ТЦК і СП полковник Олександр Тіщенко, на другий рік повномасштабної війни добровольців у військкоматах не більшість, тож уповноважені працівники видають повістки всім чоловікам від 18 до 60 років, щоб виконувати мобілізаційні плани.

“Потреби є у всіх військових спеціальностях – це піхота, танкісти, артилеристи, льотчики, а також десантники. Кожен навчальний центр має свою специфіку. Залежно від фаху, ми скеровуємо людей до відповідних таких установ”, – пояснив він.

Кому треба йти в ТЦК у разі повторного вручення повістки?

Навесні в Україні внесли зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки щодо вручення повісток. Тепер ТЦК можуть вручати повістки чоловікам незалежно від місця військового обліку – в тих районах чи областях, де вони їх зупинили.

Факт належного вручення повістки означає, що військовозобов’язаний має з’явитися у вказаний час у вказане місце. Якщо чоловік вже приходив до ТЦК та уточнив свої дані, вони заносяться в електронну базу, а він може отримати документ про відстрочку від мобілізації.

Читайте також  Командир штурмового батальйону закликав призивати чоловіків 18-20 років

Бувають випадки, коли чоловіків після уточнення даних і проходження ВЛК не мобілізували одразу. Якщо така людина потрібна на фронті, то вона отримає мобілізаційне розпорядження.

Крім того, Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів передбачено, що чоловіки особисто протягом семи днів мають повідомляти про зміну місця проживання, роботи, контактних даних, сімейного стану та стану здоров’я. А ще раз на рік підтверджувати право на відстрочку, якщо така в них є.

Не всі це роблять, тому ТЦК самі перевіряють, чи не змінилися дані. Крім того, ті, хто проходив ВЛК, мають знати, що її рішення має силу протягом року, а через рік представники ТЦК можуть знову видати повістку на проходження медкомісії.

Чоловіки, яких забронювали на роботі, стають на спецоблік у ТЦК, і його працівники мають право перевіряти таких заброньованих відповідно до Положення про ТЦК і СП.

Зняті та виключені з військового обліку чоловіки можуть бути повернуті на облік та мобілізовані, якщо їх не заборонено призивати в армію і вони визнані придатними до служби за рішенням ВЛК.

Так, повторні повістки можуть отримувати чоловіки, які:

– не уточнили зміну облікових даних;

– не уточнювали облікові дані рік та більше часу;

– проходили ВЛК рік та більше тому;

– мають відстрочку – для актуальної наявності обставин;

– заброньовані на роботі під час мобілізації;

– визнані непридатними або зняті з військового обліку для уточнення підстав такого рішення.

Про те, які документи треба брати в ТЦК після отримання повістки, – читайте за посиланням.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.