Наказ про 10-денний термін прибуття до ТЦК: Адвокат пояснив, що буде у разі ігнорування

Місцеві ТЦК публікують накази про необхідність військовозобов’язаним з’явитися у центри комлектування у 10-денний термін.

У різних областях нашої країни ТЦК (військкомати) публікують накази про мобілізацію, згідно з якими військовозобов’язані мають у 10-денний термін відвідати військкомати.

Цю ініціативу прокоментував правозахисник Ростислав Кравець.

“Ймовірно, ті люди, які відповідають за мобілізацію, так би мовити, “запороли” її і зараз намагаються показати, що вони щось роблять”, – припустив адвокат.

Він нагадав, накази про необхідність прибути до ТЦК у 10-денний термін усім військовозобов’язаним було видано Івано-Франківським та Оболонським районним ТЦК Києва.

“Накази мають відмінності. Якщо порівняти Івано-Франківськ та Оболонь, то у другому випадку кудись поділися громадські активісти та волонтери, яких просять допомагати мобілізації, що досить дивно”, – зазначає правозахисник.

Адвокат запевняє, що ніхто не понесе відповідальності за неприбуття до ТЦК у вказаний термін після наказу. На його думу, у цьому випадку йдеться більше про “психологічну історію”.

“Тому що, як передбачено у законі, ви повинні особисто отримати цю повістку. Або якщо на роботі вас ознайомили з повісткою”, – каже Кравець.

“Всі ці накази місцевих ТЦК свідчать про одне – що саме ці ТЦК належним чином не виконує свої обов’язки. Це виправдовування, що ТЦК не може самостійно облікувати громадян і виконати мобілізаційний план”, – підсумував він.

Нагадаємо, що в Івано-Франківську усім військовозобов’язаним дали 10 днів, щоб прибути до ТЦК.

Цей наказ наробив чималого галасу у суспільстві. Тому згодом в Івано-Франківську пояснили причини наказу. Згідно з повідомленням Івано-Франківського ТЦК і СП, такий “наказ видається щоразу, як продовжується дія воєнного стану та мобілізації на підставі продовження строку воєнного стану Указом Президента України”.

Читайте також  Що робити, якщо хворого визнали “придатним” до військової служби — адвокат озвучив алгоритм дій

Також повідомлялося, що в Івано-Франківській області хотіли заборонити госпіталізацію чоловіків. У разі термінової госпіталізації придатних до служби військовозобов’язаних лікарі повинні повідомити про це військкомати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.