У деяких школах з 1 вересня українська мова не буде основною мовою навчання

Українська мова в деяких школах не буде основною мовою навчання з 1 вересня 2023 року. Натомість там викладатимуть більшість предметів мовами національних меншин, йдеться в матеріалі one.ua.

Така норма діятиме упродовж наступного 2023-2024 навчального року. Тобто, повний перехід на українську мову навчання в національних школах відстрочили ще на рік. Це стало можливим завдяки законопроекту №9332, що був схвалений Верховною Радою. Цей законопроект вносить зміни у прикінцеві та перехідні положення закону “Про освіту”.

Відповідно до діючих законодавчих норм, школи з національними мовами викладання мали остаточно перейти на українську з 1 вересня 2023 року. Але тепер вони отримали відстрочку. Відразу зауважимо: на російську та білоруську цей закон не поширюється, оскільки в ньому йдеться лише про мови Євросоюзу.

“Особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою не до 1 вересня 2023 року, як передбачено чинним законодавством, а до 1 вересня 2024 року”, – йдеться у пояснювальні записці до законопроекту.

Тобто, очевидно, ще рік у деяких школах викладатимуть угорською, румунською, польською і болгарською мовами. Втім, можливо в деяких регіонах є ще й школи з іншими мовами викладання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.