“Мобілізація в Україні посилюється, введено нову схему медкомісії”

Оскільки в Україні подовжили воєнний стан і загальну мобілізацію, влітку 2023 року українців продовжаться призивати на військову службу. Але медкомісію мобілізовані та призвані українські військовозобов’язані проходитимуть за новою схемою.

Як інформує “OBOZREVATEL”, під мобілізацію підпадають резервісти та військовозобов’язані, в тому числі запасу, віком від 18 до 60 років, придатні за станом здоров’я. Чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач зазначив, що загальна мобілізація проходить постійно, починаючи з 24 лютого 2022 року.

На службу призвати можуть такі категорії громадян:

Військових, що проходили строкову службу.

Офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби.

Громадян, які не проходили військову службу.

Обмежено придатних під час воєнного стану.

При цьому обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані на військову службу з певними обмеженнями. Вони можуть проходити військову службу лише “в частинах небойового складу – забезпечення або ж у тилових підрозділах”.

В українському законодавстві прописані категорії громадян, які мають право на “білий квиток” і непридатні до військової служби у воєнний час.

Щодо медогляду, то від тепер під час нього відбувається дві перевірки у лікарів: у поліклініці та в навчальному центрі після мобілізації.

“На кожен район визначено лікарню, в якій в окремому приміщенні лікарі оглядатимуть військовозобов’язаних, яких привозитимуть для проходження медичних комісій. Тут робитимуть все – від здавання аналізів до завершення медичного огляду”, – пояснив начальник Харківського ТЦК та СП Володимир Арап.

Після того, як людина пройде огляд, вона відправляється до навчальних центрів, полігонів. Проте наразі незрозуміло, чи передбачена процедура демобілізації осіб, яким у поліклініці занизили стан захворювань та мобілізували на полігони та навчальні центри.

Читайте також  “Втекли з країни, як боягузи”: в ЄС заговорили про повернення українських чоловіків додому

Раніше повідомлялося, що в Україні воєнний стан та загальна мобілізація триватимуть щонайменше до 18 серпня 2023 року. Для їхнього продовження глава держави має внести відповідні законопроекти, а Верховна Рада – проголосувати за них. В іншому випадку ці режими та процеси автоматично завершуються після закінчення терміну.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.