Чи можуть мобілізувати, якщо релігія забороняє брати зброю до рук: точна відповідь

В Україні через повномасштабне вторгнення Росії триває загальна мобілізація, під яку підпадають усі військовозобов’язані громадяни, незалежно від їх віросповідання.

До переліку релігійних течій, які забороняють вірянам користуватися зброєю, належать:
адвентисти-реформісти,
адвентисти сьомого дня,
євангельські християни,
євангельські християни-баптисти,
покутники,
свідки Єгови,
харизмати,
євангелісти та крішнаїти.
У статті 35 Конституції України йдеться, що ніхто не може бути звільнений від своїх обов’язків перед державою за мотивами релігійних переконань, а стаття 65 прямо говорить, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком всіх громадян. До того ж у Законі «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» немає винятків для людей, які належать до тієї чи іншої віри.

Утім, якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням, його повинні замінити на альтернативну або ж невійськову службу, хоча ця норма діяла в мирний час, а в умовах воєнного стану про неї не йдеться.

Альтернативну службу запроваджують замість проходження строкової військової служби для виконання обов’язку перед суспільством.

Вона не передбачає військового вишколу та використання зброї, але її термін є більшим за строкову у півтора раза.

Якщо релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю, юристи радять написати відповідного листа до ТЦК та СП, у якому попросити виконувати військовий обов’язок у формі альтернативної служби.

Для цього потрібно надати також документ, який підтвердить вашу приналежність до певної релігійної організації. У такому випадку людину можуть призначити на небойову посаду на кшталт кухаря, водія тощо.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.