“Перевірка газових лічильників повертається”: в Україні поновили процедуру та повідомили, хто за неї платитиме

Україні поновили обов’язкові перевірки лічильників на комунальні послуги. Споживачам повідомили, хто оплачуватиме верифікацію приладів, які вимірюють обсяг використання газу.

Як інформує “today.ua”, послуги перевірки, монтажу, демонтажу лічильника, транспортування та пов’язаного з повіркою ремонту, закладені у тариф та оплачені. Тому послуга проводиться за рахунок облгазу, незалежно від цього, хто є власником лічильника – він чи споживач.

Нагадаємо, що відновлення перевірок відноситься до всіх лічильників – води, електрики, газу, теплових лічильників. Виняток – лише ті українці, які мешкають на тимчасово окупованій території.

Як відомо, більшість українців купують блакитне паливо у Нафтогазу. Кубометр коштує 7,96 гривні. Деякі постачальники пропонують нижчий тариф.

Що буде у разі порушення термінів повірки газового лічильника

Зазначено, що за періодичну перевірку лічильників газу відповідають виключно облгази. Саме вони мають моніторити інтервали між перевірками та ініціювати процедури. За пропуску терміну періодичної перевірки газового лічильника газу з вини облгазу обсяг спожитого палива визначається за фактичними даними лічильника, за яким пропущено термін перевірки. Таким чином, абонентів не штрафуватимуть, якщо облгаз не провів перевірку їхніх лічильників.

“Якщо на період зняття лічильника на періодичну перевірку неможливо встановити інший, розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного (середньодобового) обсягу споживання природного газу за аналогічний період (опалювальний або міжопалювальний) у попередньому році або фактичний період споживання (опалювальний чи міжопалювальний), якщо він становить менше шести місяців”, – зазначили експерти.

Також повідомляється, що споживачі можуть проводити фото та відеофіксацію дій представника облгазу під час огляду лічильника та/або його демонтажу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.