Парламент скасовує воєнні пільги для ФОП і повертає податкові перевірки й штрафи

Народні обранці підтримали за основу урядовий законопроєкт №8401 щодо скасування пільг українському малому бізнесу під час війни.


За документ в першому читанні проголосували 227 нардепів – з фракцій «Слуга народу», «Платформа за життя та майбутнє», «Голос», «Відновлення України», «Партія «За майбутнє», «Довіра» та 8 позафракційних.

Нагадаємо, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні запровадили пільги для малого бізнесу. Наприклад, ФОПам на 1-й та 2-й групі дозволили не платити єдиний податок, для ФОПів 3-ї групи запровадили пільгову ставку єдиного податку 2% замість 5%. Стандартні платежі можна було здійснювати на добровільній основі. Також можна було не платити єдиний соціальний внесок. Крім того, скасовувались податкові перевірки та вимога використовувати РРО. Всі ці (та деякі інші) пільги повинні були працювати до скасування воєнного стану. Проте не так склалося, як гадалося.

Урядовці вирішили не чекати на закінчення війни та скасування воєнного стану й запропонували скасувати пільги для ФОПів вже з 1 липня цього року. Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики під головуванням Гетманцева підтримав цю ініціативу. Нещодавно він заявив, що бізнес адаптується до умов війни. А сьогодні в першому читанні повернення до довоєнних правил ведення бізнесу підтримали й 227 народних депутатів.

Законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, законів України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо припинення не пізніше 01 липня 2023 р. дії:

зупинення проведення документальних перевірок;
особливостей застосування спрощеної системи оподаткування у вигляді єдиного податку у розмірі 2%;
можливості для фізосіб-підприємців – платників єдиного податку 1 та 2 груп не сплачувати єдиний податок;
зупинення перебігу строків, зокрема:
– подання податкової звітності;

Читайте також  У Раді зажадали грошей від українських біженців: Мають заплатити майже 20% податку

– проведення перевірок;

– отримання податкової інформації контролюючими органами;

– проведення процедури адміністративного оскарження;

– надання індивідуальних податкових консультацій;

норм щодо незастосування відповідальності (штрафних санкцій) за порушення вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи.
Також Законопроектом передбачено:

скасування/не нарахування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та пені, нарахованих згідно з податковим повідомленням-рішенням, за умови сплати платником податків суми податкового зобов’язання (основного платежу), нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01 липня 2023 р. та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення. При цьому сума сплаченого податкового зобов’язання не підлягає оскарженню;
врегулювання питання оподаткування податком на прибуток підприємств «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування таких операцій цими податками;
поновлення заборони на роботу ПРРО в режимі офлайн без виданого діапазону фіскальних номерів;
зміну визначення дати віднесення до податкового кредиту сум ПДВ по операціях з постачання послуг нерезидентом на митній території України (замість дати складення податкової накладної за такими операціями, дата подання/сплати за податковою декларацією з ПДВ за якою нараховано податкові зобов’язання за такими операціями).
Про це повідомлено на офіційному вебпорталі парламенту України.

Наразі Законопроект № 8401 готується до другого читання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.