Новий церковний календар в Україні: коли почне діяти та до яких дат потрібно звикати

Православні українці житимуть тепер за новим церковним календарем.

Архієрейський Собор Православної Церкви України ухвалив рішення щодо календарного питання на своєму засіданні, яке проходило 24 травня 2023 року. Про це повідомляє прес-служба ПЦУ.

Згідно з ухваленою Постановою, з 1 вересня поточного року буде здійснено перехід на новоюліанський календар, проте для парафій та монастирів збережеться можливість використовувати старий календар.

“Це рішення не просте, ми йшли до нього довгий час, поступово, крок за кроком, і робимо його виважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідно рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний пристрій життя Церкви замість багаторічного підпорядкування. Не всі ухвалили ці рішення, не всі їх підтримали – але вони були вірні та життєво необхідні”, – заявив митрополит Єпіфаній.

За його словами, оновлений календар є більш точним астрономічно та церковно прийнятим зі збереженням традиційної пасхалії. Це й спричинило таке рішення.

Рішення Помісного Собору, призначене на 27 липня 2023 року, буде здійснюватися з 1 вересня того ж року відповідно до початку нового церковного року. При цьому парафії та монастирі, які бажають використати старий календар, зможуть це робити без примусу і поступово, зберігаючи календарну реформу на власний розсуд.

Варто зазначити, що питання про календарну реформу дискутується у суспільстві та церкві вже давно, і з року в рік все більше прихильників нового сучасного календаря, який використовується більшістю помісних православних церков. Однак він став особливо актуальним у світлі російської агресії, причому юліанський календар асоціюється з російською церковною культурою.

Церкви, які підтримують Православну Церкву України, використовують новий календар, а рпц – юліанський. Тому прагнення зберегти свою духовну ідентичність і захист від агресії «російського світу» вимагають залучення до більшості помісних Православних Церков і переходу на новий юліанський календар.

Читайте також  Екстрасенс назвала переломний для України рік

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.