В Івано-Франківськ повернувся перший політв’язень Кремля Микола Шиптур

Перший політв’язень Росії Микола Шиптур повернувся у рідне місто Івано-Франківськ. В Україну він приїхав після дев’яти років незаконного позбавлення волі за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка у Севастополі.


Про це повідомили на Facebook-сторінці об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

“Неможливо словами передати всі ці відчуття. Тільки вчора нарешті добрався додому. Зараз займаюся приємними домашніми клопотами, відновлюю потихеньку документи та готуюся до свого дня народження, що буде вже завтра”, — цитують Миколу Шиптура, пишуть Версії з посиланням на Суспільне.

18 травня 2023 року чоловік залишив РФ через кордон з Грузією. Він добрався до Тбілісі, де його зустрів друг. З пересадками в Єревані та Кишиневі чоловік повернувся на Батьківщину.

“У центрі мені казали, що додому я зможу потрапити тільки після закінчення війни, бо немає консульських зв’язків. Разом з тим міграційна служба РФ стверджувала, що зовсім скоро відпустить мене, але точних термінів не вказувала. Ці розбіжності викликали в мені велику тривогу, але одного ранку все швидко та раптово вирішилося”, — каже Микола Шиптур.

Зі слів дружини Юлії, чоловік вчасно повернувся, адже 26 травня йому виповниться 45 років.

“Вже пора змінювати фото в паспорті. Ми дуже переймалися за це”, — каже дружина Юлія.

Що відомо про Миколу Шиптура
Микола Шиптур народився в Івано-Франківську. У 2014 році став першим політвʼязнем Кремля. 9 березня 2014 року його ув’язнили за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Севастополі. Застосовуючи тортури, Миколу змусили свідчити проти себе. Своє незаконне покарання Шиптур відбував у колонії № 1 Сімферополя.

7 березня 2023 року Микола був звільнений через закінчення строку позбавлення свободи. Як тільки він покинув стіни колонії, де його незаконно утримували дев’ять років, на вулиці його вже чекала машина міграційної служби РФ. Шиптур понад два місяці перебував у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області.

Читайте також  Прикарпатцям розповіли, як відрізнити COVID-19 від грипу

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.