Масова мобілізація та вручення повісток: Які проблеми чекають на всіх, хто не з’явився в ТЦК

Українців, які не стали на військовий облік, не можуть звільнити з роботи.

Адвокат Ростислав Кравець відповів на запитання про те, чи може відсутність військового документа спричинити звільнення з роботи, відмови у прийнятті на роботу, а також чи є постановка на військовий облік обов’язковою умовою для працівника. Про це юрист розповів на своєму YouTube каналі.

Так, адвокат почав з питання про звільнення з роботи у зв’язку з відсутністю військово-облікового документа, включаючи військовий квиток, відповідне прописне свідоцтво або тимчасове свідоцтво.

Кодекс Закону “Про працю” не передбачає звільнення з роботи особи у разі відсутності у нього військового квитка або великого свідоцтва. не є підставою для звільнення вас із роботи”, – каже Кравець.

За його словами, відмова від найму на роботу через відсутність військово-облікового документа є “дискримінацією”, що є незаконно. Він наголосив, що як Кодекс трудового права, так і стаття 43 Конституції гарантують право на працю.

“Підбиваючи підсумки все сказане, розповідаю: звільнити вас у зв’язку з відсутністю військово-облікового документа не можуть, відмовити, на мій погляд, у прийнятті на роботу у зв’язку з відсутністю військового квитка вас теж не можуть”, – каже юрист.

Крім того, адвокат зазначив, що на даний момент не проводяться перевірки роботодавців і немає допуску представників Трудової комісії до них.

Нагадаємо, що 2 травня Верховна рада схвалила законопроект, який продовжує військовий стан та загальну мобілізацію в Україні на 90 днів. Згідно з цим документом, громадян призватимуть на військову службу до ЗСУ до середини серпня.

Згідно із законом, усі чоловіки України віком від 18 до 60 років, які підлягають за станом здоров’я несенню військової служби, мають бути мобілізовані. Проте закон передбачає деякі винятки з-поміж громадян, які можуть бути звільнені від мобілізації, у тому числі багатодітних батьків.

Читайте також  Польща готує спеціальний закон про українських біженців: що він передбачатиме

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.