Чоловікам почали прилітати штрафи без вручення повісток: ТЦК перейшли на новий рівень

В Україні почали штрафувати за неявку до ТЦК чоловіків, які не отримували повістки.

Українці, які досягли віку призову до армії, можуть отримати не лише штраф, а й кримінальний вирок за неявку до військкомату. Цікаво, що штраф може бути накладений навіть у тому випадку, якщо військовозобов’язаний не отримував офіційну повістку. Про це повідомив адвокат Роман Симутін у коментарі “Vesti”.

За його словами, Територіальні центри комплектування почали застосовувати різні способи, щоб притягнути військовозобов’язаних до кримінальної відповідальності за ухилення від призову.

“Тобто молодому чоловіку не повідомили про те, що її залучають до адмінвідповідальності, як і про розгляд справи в суді. Ось і виникає питання, а чий же підпис стоїть на повістці?”, – каже Симутін.

Як зазначив юрист, українцям мобілізаційного віку загрожує не лише штраф, а й вирок за нез’явлення до військкомату. Навіть якщо військовозобов’язаний не отримував повістки, він може бути зобов’язаний сплатити штраф. Але якщо він вирішить заплатити, він таким чином визнає свою провину і погодиться з правомірністю притягнення до відповідальності. Однак, ухвала про штраф може бути винесена повторно протягом року, і сума збільшиться до 5100 грн.

Після цього матеріали з ТЦК можуть бути передані до поліції, яка відкриє кримінальне провадження щодо ухилення від мобілізації. У такому разі військовозобов’язаний буде вважатися двічі притягнутим до адміністративної відповідальності і отримає статус “злобного, що ухиляється”. При цьому ніхто не звертатиме уваги на відсутність розписки на порядку денному.

“Як дізнатися, що винесли постанову і наклали штраф? Виконавці теж не завжди надсилають копії, але краще оскаржити постанову ТЦК у суді та скасувати, хоча суди їх довго розглядатимуть. Сьогодні в реєстрі ви не знайдете жодного рішення про відміну таких постанов – суд сьогодні не наважується скасовувати повістки ТЦК і затягує ці справи. У цей час подібна схема залякування набирає обертів, і кримінальних проваджень буде дедалі більше”, – радить адвокат.

Читайте також  В Україні по-новому будуть штрафувати за неправильне носіння маски

Представники ТЦК та СП складають протокол, де описується порушення, яке вчинив військовозобов’язаний. Цей протокол видається або надсилається поштою з повідомленням про місце та час розгляду адміністративної справи. У день призначеного розгляду керівник ТЦК вислуховує військовозобов’язаного та вивчає письмові пояснення, якщо такі були надані.

Якщо керівник приходить до висновку, що є підстави для притягнення військовозобов’язаного до відповідальності, то виносить ухвалу, в якій вказується розмір штрафу та вручає його військовозобов’язаному або відправляє поштою. Якщо військовозобов’язаний не згоден із ухвалою, він може оскаржити його в суді.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.