Легалізація “домашньої роботи” в Україні: що зміниться та які права отримають співробітники

В Україні хочуть легалізувати “домашню роботу”
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, у якому пропонується узаконити сферу “домашніх працівників”. Документ передбачає заборону розголошення конфіденційної інформації, а роботодавців хочуть звільнити від сплати єдиного соціального внеску. Про це пише “Обозреватель”.

За словами експерта з ринку праці Тетяни Пашкіної, в Україні існує ринок послуг із домашнього обслуговування, таких як няні, гувернантки, прибиральниці та кухарі. Проте більшість із цих працівників не зареєстровані як ФОП, що робить їхню зайнятість незаконною. Ці працівники не мають прав на пенсію, субсидії, лікарняну та оплачувану відпустку. Крім того, роботодавець може звільнити їх безпідставно і в будь-який час.

“Люди повертатимуться в Україну і зростатимуть затребуваність у домашніх працівниках. Ринок є і зараз. Є проблема, що в більшості випадків таких працівників наймають або за допомогою “сарафанного радіо”, або через агенції, тому назвати точно кількість вакансій складно. Але це справді ринок, і він є”, – зазначає експерт.

Запропонований законопроект передбачає можливість супроводу роботодавцем домашнього працівника під час його відпустки, що також вважається робочим часом співробітника, а також обов’язкове попередження про можливе звільнення не менш як за два тижні до його здійснення.

Крім того, роботодавець повинен гарантувати повагу до честі та гідності домашнього працівника, і якщо у цьому випадку роботодавець не дотримується своїх зобов’язань, працівник може звільнитися миттєво та без попередження.

На пропозицію було розглянуто звільнення роботодавців від обов’язку забезпечувати безпечні та безпечні умови праці, що суперечить статті 6 Конвенції Міжнародної організації праці. Крім того, проект закону включає ще одну умову для звільнення: якщо працівник вчинив протиправні дії, які можуть завдати шкоди здоров’ю роботодавця. Проте, питання законності чи незаконності будь-яких дій може бути вирішено лише судом.

Читайте також  Стали відомі деталі аварії на Калущині, у якій перекинулась автівка: є загиблий та травмовані (ФОТО)

Один із єдиних позитивних моментів для працівника полягає у тому, що забороняються штрафи. Однак Кодекс законів про працю забороняє всім роботодавцям штрафувати своїх співробітників. Хоча роботодавець має право встановити премію, основна зарплата не може бути зменшена через будь-які помилки.

Головний негативний момент у тому, що роботодавцям дозволяється не сплачувати єдиний соціальний внесок за домашніх працівників, що є порушенням статті 6 Конвенції Міжнародної організації праці. Це означає, що домашній працівник не має права на пенсію, виплату лікарняних та інші соціальні гарантії. Натомість законодавець пропонує добровільну участь у державному пенсійному страхуванні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.