“В цих українців пропаде пенсія, грошей масово не вистачає”: Експерти сказали, як пенсіонерам в Україні уникнути скрути

Із зарплат українців доведеться брати більші внески для пенсії, ніж це передбачено законом. Йдеться про накопичувальну пенсію, яку вже незабаром запровадять в Україні. Передбачених законом внесків із зарплати на накопичувальні рахунки, буде замало.

Як інформує “biz.today.ua”, скільки насправді треба віддавати із заробленого, аби не пропасти на старості, розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Україна стрімко наближається до тієї межі, коли пенсії громадянам платити буде нічим. Надходження до солідарного Пенсійного фонду дедалі скорочуються. Щоби не залишити літніх громадян на старості зовсім без грошей, в Україні терміново запроваджують накопичувальну пенсію. Проте запланованих відрахувань на неї не вистачить. Із зарплат українців доведеться брати більші внески.

Законопроект про накопичувальну пенсію зараз ретельно опрацьовують у профільному комітеті парламенту. Ймовірно, в ході розгляду до нього будуть внесені якісь зміни.

дату подорожчання комунальної послуги

НБУ заявив про обмеження на гривневі перекази: яка платіжна система більше недоступна для українців

Наразі ж законопроект містить такі основні положення:

відрахування на накопичувальну пенсію будуть обов’язковими;

на першому етапі внески за кожного працівника муситимуть платити роботодавці;

держава співфінансуватиме з ними внески на паритетній основі;

для самих працівників поки що внески у накопичувальний фонд не будуть обов’язковими.

В уряді зауважують, що відрахунки в накопичувальну пенсію не почнуться відразу після того, як Рада проголосує закон. Знадобиться якийсь підготовчий етап, щоб виробити механізми платежів.

Грошей на пенсії українцям не вистачить: доведеться брати більше внесків із зарплат

Та якщо вірити законопроекту, то відрахування із зарплат працівників мають початися вже цьогоріч. Внески роботодавців на накопичувальні рахунки зростатимуть таким чином:

у 2023 році – 1% від зарплати працівника;

Читайте також  Президент України нагородив 11-річну закарпатку за героїчний вчинок (ВІДЕО)

у 2024 – 1,5% від зарплати;

у 2025 – 2% від зарплати.

Оскільки держава обіцяє долучитись до цих внесків на паритетних засадах, то в 2025 році вже має надходити на кожний накопичувальний рахунок по 4% від зарплати працівника.

Однак у Мінсоцполітики підрахували, що цих внесків не досить для того, аби майбутній пенсіонер відчув реальну користь від накопиченої пенсії. Платити доведеться більше. Причому те, що перевищує передбачені законом відсотки, доведеться платити вже самому працівникові зі своєї зарплати.

“Середній внесок, який покривав би всі витрати та “зберігав” кошти в їхньому еквіваленті для людини – це щонайменше 7-10%. Ми припускаємо до 3% обов’язкових з роботодавця. Цього замало. Очевидно, що сам працівник повинен долучатися своїми коштами”. Щоб його внесок був оптимальним і потім з цього можна було отримати вигоду”, – наголосила Жолнович.

Таким чином, внески з зарплати на накопичувальний рахунок мають бути хоча б на 10% більшими. А отже, українцям доведеться щомісячно віддавати додатково ще 10% від своєї зарплати на пенсію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.