“Колектори потирають руки, в Україні загрозливо зросла кількість прострочених кредитів”: яка доля чекає на боржників в умовах війни

За рік війни в Україні різко збільшився обсяг прострочених кредитів. Через масову несплату українські банки зазнають великих фінансових та репутаційних втрат. При цьому кількість судових позовів до боржників зменшилася. Банки обирають інший спосіб боротьби з несумлінними позичальниками.

Як інформує “biz today.ua”, від того, що відбувається у вітчизняному секторі кредитування, пише opendatabot.

За 2022 рік частка прострочених кредитів (за якими несплата становить понад 90 днів) зросла з 34 до 39%. Невиплачені кредити і до війни були великим головним болем для вітчизняного банківського сектора, а зараз вони можуть перерости в катастрофу для багатьох банків.

При цьому, намагаючись врятувати ситуацію, багато банків позиваються в суді до своїх боржників. Так, минулого року суди розглянули 56 670 позовних заяв від банків щодо неповернення грошей. Ця цифра на перший погляд виглядає переконливо, проте вона на 37% нижча за аналогічну за 2021 рік.

З огляду на зростання прострочених кредитів ми очікували збільшення позовів від банків до судів — проте цього не відбувається. Отже, банки готуються до продажу кредитних портфелів колекторам, що призводить до збільшення збитків та корупційних ризиків”, – каже голова Опендатабот Олексій Іванкін.

В Україні загрозливо зросла кількість прострочених кредитів: як банки вирішили вчинити з боржниками

Справа в тому, що під час продажу проблемного кредиту колекторам банк отримує лише десяту частину того, що йому заборгували позичальники. Тому раніше банки не квапились передавати борги колекторам, сподіваючись більше на стягнення боргів за судовими рішеннями. Цьому сприяла робота судових виконавців та можливість автоматично блокувати рахунки боржників.

Однак війна внесла свої корективи у цей процес. Багато боржників втратили роботу та офіційний доход. Багато хто став отримувати гроші готівкою, а хтось і взагалі нічого не отримує. Тому блокування рахунку жодного результату не дасть. Мабуть, через це банки вирішили, що краще 10-відсоткова “синиця в руках”, ніж повноцінний “журавель у небі”, і почали частіше вдаватися до послуг колекторів.

Читайте також  На Івано-Франківщині майже добу розшукують 12-річну дівчинку

Тому боржникам слід бути готовими, що одного дня їм задзвонять: спочатку – по телефону, а потім – у двері. Проте, навіть ця загроза багатьох не змусить повернути банку борг. Адже через війну багато українців реально зубожіли і просто стали неплатоспроможними.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.