Податкова служба в Україні зможе контролювати доходи та витрати українців: аналітичний прогноз

В Україні планують запровадити обмеження на грошові перекази. Якщо ініціативу Нацбанку та голови профільного комітету Верховної Ради Данила Гетманцева підтримають, податкова служба отримає доступ до інформації про доходи та витрати громадян.

У НБУ заявили про необхідність боротьби з міскодингом, проте на практиці контроль грошових переказів розширить повноваження податківців. Вони зможуть контролювати фінансові операції українців та зіставляти їхні доходи та витрати.

Аналітики дійшли висновку, що обмеження, які збираються реалізувати стосовно українців, точно не можна назвати одним з методів боротьби з тіньовою економікою. Заступник голови НБУ Катерина Рожкова повідомила, що регулятор дійсно працює над змінами у законодавстві.

Член комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Ніна Южаніна висловила впевненість у тому, що обмеження грошових переказів розв’яже руки податкової та дасть змогу перевіряти рахунки громадян.

“Якщо в країні потрібна боротьба з тіньовим оборотом, з тіньовою економікою – так вона точно не ведеться і не в карткових переказах справа”, – пояснила народний депутат.

Южаніна зазначила, що подібні заяви напружують і йдеться про “шкоду у шкоді”. Вона наголосила, що не можна досягти якихось результатів через заборони – це шлях в нікуди.

Економіст Андрій Новак вважає, що з одного боку обмеження грошових переказів під час війни може здатися логічним. Проте ситуація залежатиме від сум, з яких розпочинається контроль. Експерт назвав способи тінізації економіки, серед яких використання офшорних компаній, контрабандна продукція, контрафактна продукція та заробітні плати у конвертах.

Грошові перекази не є однією з причин розвитку тіньової економіки, і такі обмеження не витримують критики. Однак у ДПСУ явно розширяться повноваження.

“Якщо податкова матиме можливість бачити всі банківські операції кожного громадянина і, виходячи із сум цих операцій, порівнювати з величиною якихось офіційних доходів, тоді звичайно, що податкова використовуватиме цей інструмент для визначення претензій до громадян за несплату податків або за тіньові доходи “, – цитує експерта УНН.

Читайте також  Польща затримала 19 українців за запитами РФ в Інтерпол

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.