Розшук призовників: Мобілізація виходить на новий рівень

Чи подаватимуть у розшук призовників за ухилення від мобілізації.

З перших днів повномасштабного російського військового вторгнення в Україні триває мобілізація. Наразі активно роздають повістки громадянам призовного віку у громадських місцях. Стало відомо, чи подаватимуть у розшук громадян за ухилення від мобілізації, повідомляється в Telegram-каналі Реальний Київ.

Український адвокат Роман Симутін заявив, що така новина є черговою провокацією. Такі вимоги він називає правовим маренням і заміною понять.

Процедуру оголошення людини у розшук передбачено у Кримінально-процесуальному кодексі. Її здійснюють виключно після оголошення вироку у скоєнні кримінального правопорушення за ухилення від призову в рамках мобілізації.

Після того, як людина оголошена в розшук, слідчий повинен звернутися з клопотанням до суду про затримання та доставлення підозрюваного до поліцейської дільниці, де було оголошено про розшук.

Оголосити у розшук та провести затримання людини можна:

За рішенням суду;
За наявності обґрунтованої підозри;
У рамках відкритого кримінального провадження.
Адвокат зазначає, що це важко реалізувати в межах адміністративної справи на підставі Порядку, затвердженого Кабміном.

При цьому в Порядку зазначається, що територіальний центр комплектування може звертатися до поліції з розшуку, затримання чи доставлення громадян, які ухиляються від військового обов’язку.

Адвокат дав пораду, що якщо так сталося, то людині необхідно вимагати пред’явити ухвалу суду про ваше затримання.

Цілком можливо, що на це не буде адекватної відповіді від правоохоронців.

Погрожувати така ситуація може українцям, яким вручили повістку у військкомат, а вони не пройшли нею військово-лікарську комісію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.