«Я просив, щоб мені відрізали ногу»: франківський боєць майже рік живе у лікарні

27-річний воїн 10 окремої гірсько-штурмової бригади Петро Яблінчук із позивним «Граніт» три роки воював у гарячих точках зони АТО, мав поранення, тільки оклигав, і з 24 лютого знову на фронт. Ще одне поранення, цього разу дуже складне – дивом вцілів.

Майже рік по лікарнях. Пережив 10 операцій. Каже, почувається конструктором – частинами поскладали його докупи, пише “Галицький кореспондент”.

 

Останнє поранення воїн отримав торік на початку березня на Київщині. Лише завдяки щасливому випадку його вдалося доправити до найближчого шпиталю.

«Лікар у Малині не вовтузився зі мною – лиш глянув на ногу і випалив: «Ампутувати», – згадує Петро. – Як ампутувати? Дуже страшно таке почути. Сильна паніка. Через 10 хвилин прийшли військові медики і запевнили, що врятують ногу».

В Івано-Франківську були три операції. Робили пересадку шкіри, ногу поскладали по частинах. Яблінчук каже, філігранна робота.

Довгий час військовий постійно мусів лежати. Щодня гора знеболювальних.

Шкіра потрохи прижилася, але вросла в сухожилля і утворився вузол. Тому нога більше не розгиналася в коліні.

«Це катастрофічно незручно», – усміхається боєць.

Потім Яблінчук лікувався у шпиталі в Коломиї, знову у Франківську. П’ять місяців ледве шкандибав на милицях із зігнутою в коліні ногою. Нічого не допомагало.

А тоді за державною програмою його відправили до лікарні в Латвії. На три місяці. Оперували. Сухожилля «почистили» і зі спини на ногу пересадили м’які тканини.

«Я ніби ходячий конструктор, – усміхається військовий. – Звідти взяли – там приліпили».

Тепер Петро з цього жартує, а ще недавно, у Латвії, був настільки зневірений і виснажений безкінечним лікуванням, милицями, невизначеністю, що навіть просив медиків ампутувати ногу.

Читайте також  Лікарі які лікують путіна сьогодні сказали йому правду. Залишилось не довго

«Два тижні латвійські лікарі думали, що зі мною робити: пересадка чи ампутація, – розповідає військовий. – Взагалі питання ампутації піднімали у всіх медзакладах, де я перебував. Постійно. Я вже й сам почав звикати до цієї думки, уявляв, як буду жити з протезом. І навіть здавалося, що так буде краще. А в Латвії вже просто здали нерви. Сам запропонував, аби відрізали. Бійці, які лежали поруч у палаті, з ампутованими кінцівками, тоді дуже розізлилися на мене: «Ти хоч уявляєш, що таке фантомні болі? Ноги немає аж по коліно, а стопа дико болить. І ніякі таблетки не помагають, бо все – в голові. Тішся, що тобі пощастило не зустріти байдужих лікарів, які відрізають ноги-руки, аби довго не бавитися».

Тепер Петро може повільно пересуватися з тростиною – це велика перемога. І попереду ще тривала реабілітація – м’яз поки не відновився. Нога не припиняє боліти, і лікарі готують, що це надовго.

У військкоматі Петра визнали обмежено придатним до служби і написали «поранення легкого ступеню». «Конструктори теж служать, – усміхається «Граніт». – Зараз такі часи».

Каже, за цей рік поки тинявся по лікарнях, найважче було дізнаватися про загибель побратимів. «Лише за минулий місяць був на восьми похоронах, – говорить Петро. – Взагалі за всі ці місяці як би я не почувався, завжди йшов віддати останню шану побратимам. На милицях, так-сяк, але йшов. Ми – військові, у нас так мусить бути».

P.S. Для тих, хто хоче підтримати Петра в час його реабілітації: номер картки ПриватБанку 5168 7451 2348 1431

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.