Штрафом все не закінчиться: яка відповідальність за неявку по повістці – чоловіків попередили

Адвокат попередив, що загрожує за неявку до ТЦК на порядку денному
В Україні продовжили вкотре воєнний стан та загальну мобілізацію. Це означає, що вручення повісток продовжиться. Що буде, якщо чоловік не з’явиться до територіального центру комплектування (ТЦК) за неявку по повістці, роз’яснив адвокат Михайло Лобунько на сайті prikhodko.com.ua.

Наразі повістку можуть вручити людині в будь-якому громадському місці. Вручити документ можуть люди, які уповноважені ТЦК. Таке право мають працівники поліції, роботодавці, у тому числі керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, власники будинків чи посадові особи.

Українцям варто бути в курсі, що за неявку по повістці передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Якщо людині вперше вручили повістку, а вона її проігнорувала, тоді загрожує адміністративна відповідальність, тобто штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. Варто знати, що для посадових осіб штраф становить від 3400 до 5100 грн.

Якщо людина отримала повістку вдруге протягом року і знову не з’являється у військкомат, це карається штрафом у розмірі від 3400 до 5100 гривень, або від 5100 до 8500 грн для чиновників.

Зазначається, що таке покарання загрожує у разі вручення всіх повісток, крім мобілізаційного розпорядження або призову до ЗСУ. Тобто особа може отримати адміністративний штраф лише за неявку на порядку денному на уточнення, оновлення даних або повістку на військово-лікувальних комісій (ВЛК).

Варто знати, що якщо особа з’явилася у військкомат і пройшла ВЛК, у такому разі особі може бути видано мобілізаційне розпорядження. У разі неявки за мобілізаційним розпорядженням передбачено кримінальну відповідальність. Ухилення від призову карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: