Зрив дистанційного навчання — відповідатимуть батьки

Зрив дистанційного навчання — відповідатимуть батьки

Інформує Всеосвіта.

Віддалене навчання не передбачає перекладання всієї відповідальності на вчителів. Згідно з Конституцією України та ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, окрім зобов’язання забезпечити здобуття повної загальної середньої освіти.

Через повномасштабну війну та ракетний терор росіян багато українських школярів навчаються у змішаному чи дистанційному форматі. Проте дисципліна вимагає суворого дотримування правил отримання якісної освіти, незалежно від форми навчання.

Так, шестикласник із села Кам’янки Підволочиського району на Тернопільщині вирішив надсилати учням і вчителям під час дистанційних уроків нецензурні повідомлення, зриваючи їхнє проведення. Поліцейським школяр пояснив, що вчиняв так «заради розваги».

Згідно з даними правоохоронців, один із школярів тієї ж школи розповів, що 22 вересня йому на Viber прийшло повідомлення, що незабаром «зламають його дані», а у повідомленнях була присутня нецензурна лайка з приниженнями. Згодом до нього зателефонував однокласник і сказав, що так він пожартував. Відомо, що подібні повідомлення отримувала ще одна учениця шостого класу.

Окрім того, шестикласник-«гуморист» надсилв нецензурні повідомлення не лише учням, а й вчителям. Так, учителька географії, яка 15 вересня проводила дистанційне заняття, розповіла, що хлопець під’єднався до уроку та надсилав у чат нецензурні повідомлення.

До групи в Google Meet доєднався користувач, який унеможливив проведення уроку через постійні повідомлення нецензурного характеру, котрі читали всі учні класу. Крім того, заступник з виховної роботи повідомила про неможливість проведення дистанційного навчання вчителями у зв’язку з надсиланням невідомим абонентом непристойних повідомлень, — йдеться у постанові суду.

Заяву до поліції написав директор школи і подав її 22 вересня цього року. Розслідування почали ювенальні поліцейські.

Читайте також  Кардинальні зміни у школах: Як це вплине на навчання школярів?

Як зазначається у постанові, до суду матір хлопця не прийшла. Вона подала письмову заяву, що визнає провину і попросила суд обмежитись мінімальним покаранням. Вона запевнила, що провела з сином виховну бесіду. Про жінку відомо, що вона характеризується винятково з позитивного боку, має авторитет у селі.

Оскільки хлопець неповнолітній (не досяг 14 років), то покарали не його, а матір. Їй інкримінували порушення ч. 3 ст. 173-4 КУпАП (булінг) і призначили мінімальне за цією статтею покарання — 850 грн штрафу.

Нагадаємо, у Славуті, що на Хмельниччині, жінку покарали за прогули її сином усіх дистанційних уроків у вересні без поважних причин. Жінку визнали винною у неналежному виконанні батьківських обов’язків. Згідно з постановою суду, їй доведеться сплатити штраф, сума якого становить 1,7 тисячі гривень.

Батьки зобов’язані забезпечувати здобуття дитиною повної загальної середньої освіти. У разі невиконання батьківських обов’язків законодавство України надто суворе до порушників.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.