Халява закінчується: Кабмін пропонує скасувати нульове розмитнення автомобілів

Розроблений урядом законопроект №7418, який повертає мита на ввезення в Україну авто для власного користування, а також податок на додану вартість та мита для товарів, що імпортуються, підтримала більшість членів профільного комітету Ради.

Обидві пільги уряд та парламент запровадили у березні, щоб пом’якшити стрес, який бізнес переживав у зв’язку із вторгненням рф.

Зараз ситуація змінилася. На думку міністра фінансів Сергія Марченка, тепер підприємці «мають поділити вартість війни з державою».
Законопроєктом №7418 пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано:

– для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;

– для підприємств, що не сплачують ввізне мито;

– для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

За словами першого заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняка також є три альтернативних законопроєкти.

№ 7418-1 на відміну від основного запропоновано:
– тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, встановити знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків до операцій з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів;

– тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, встановити знижену ставку ввізного мита у розмірі 5 відсотків для автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України;

– дозволити одноразове ввезення на митну територію України без оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком та ввізним митом автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів учасниками бойових дій, які залучалися та брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Читайте також  У Калуші планують побудувати сміттєпереробний завод

7418-2 на відміну від основного, запропоновано залишити для громадян податкові та митні пільги на операції з ввезення на митну територію України транспортних засобів з одночасним запровадженням таких запобіжників, які зменшать зловживання цими пільгами та навантаження на роботу митних органів:

а) без оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком та ввізним митом громадяни матимуть право ввозити на митну територію автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів року випуску до 2017 року вартістю не більше 8000 доларів США, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД

б) зазначені податкові та митні пільги діють до припинення чи скасування воєнного стану на території України, але не раніше 31 грудня 2022 року.
Також проектом Закону реєстр. № 7418-2 пропонується зберегти ці ж пільги протягом року після завершення воєнного стану, але без обмежень щодо вартості та віку транспортних засобів, для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни у зв’язку з їхньою участю в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Третій альтернативний законопроєкт – 7418-3 – передбачає, що зберігається безкоштовне розмитнення авто старше 5 років та вартістю менше 10 тис євро на період воєнного стану. На постійній основі прибирається високий акциз для б/у авто.

“Скоріш за все приймуть якусь гібридну версію. Але подивимося”, – прогнозує нардеп.

Читайте також  На Прикарпатті знешкодили три боєприпаси часів Другої світової війни (фото)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.