Велика Британія ввела санкції проти секретної жінки путіна Кабаєвої та інших наближених

Що відомо про стосунки російського диктатора і його гімнастки та наскільки болючими стали для очільника кремля нові обмеження?

У квітні США та Британія запровадили санкції проти двох доньок володимира путіна — 36-річної Марії Воронцової та 35-річної Катерини Тихонової. Це його діти від шлюбу з колишньою дружиною Людмилою. А минулого тижня під санкції потрапили безпосередньо Людмила Путіна, двоюрідні брати господаря кремля та Аліна Кабаєва, яку мають за його нинішню дружину, та інші.

“Ми запроваджуємо санкції проти тіньової мережі, яка підтримує розкішний спосіб життя путіна, та посилюємо тиск на його найближче оточення”, — заявила Ліз Трасс, очільниця МЗС Британії.

— Санкції запроваджено проти не тільки родичів володимира путіна, але й тих осіб, які є його умовними гаманцями, — каже Марк Фейгін, правозахисник. — Це великий пул родичів президента рф, котрі є доларовими мільярдерами, володіють величезними статками. На них записано тисячі компаній, значна частина — в офшорах. Це довірені люди путіна, на яких оформлено його капітали. Адже сам він не має ніяких рахунків, не виступає бенефіціарним власником жодної компанії. І те, що під санкції потрапили ці особи, свідчить: у Великій Британії знають, хто насправді тримає тіньові капітали путіна.

— Велика Британія певний час залишала володимирові путіну можливість уникнути санкцій щодо на ближених до нього осіб, сподіваючись на припинення війни, — каже Ігор Чаленко, політолог, голова Центру аналізу та стратегій. — Тому й не запроваджувала санкцій щодо, зокрема, Аліни Кабаєвої. Звичайно, офіційного підтвердження, що вона — його дружина, немає, але, з огляду на те, що у Великій Британії запровадили санкції проти неї та її бабусі, свідчить про тісний зв’язок колишньої гімнастки з президентом рф.

Читайте також  США ввели нові санкції проти Росії: кого вони торкнуться

— А що відомо про їхні стосунки?

М. Фейгін:

— Аліну Кабаєву з володимиром путіним на початку нульових познайомила її тренерка з художньої гімнастики, президентка Федерації художньої гімнастики росії Ірина Вінер. Вона дружина підсанкційного олігарха Алішера Усманова. Вінер у 2001 році організувала святкування вдалого виступу російської збірної, яка тоді виграла всі золоті медалі чемпіонату світу в Іспанії. На той прийом приїхав і володимир путін. З цього все почалося. Згодом президент рф нагородив Аліну Кабаєву орденом Дружби, котрий у рф є однією з найвищих державних відзнак.

За даними видання Wall Street Journal, володимир путін має трьох дітей від гімнастки. Усі вони по батькові Володимировичі — так записано в їхніх метриках. Народжувала Кабаєва у Швейцарії, в Лугано. Саме тут вона й жила донедавна. Однак сам путін стосунків із Кабаєвою офіційно ніколи не визнавав.

І. Чаленко:

— 39-річна Аліна Кабаєва — олімпійська чемпіонка з гімнастики. Після завершення спортивної кар’єри пішла зі спорту в політику. Зокрема, була депутаткою Думи від правлячої партії “Єдина росія”. А у 2014-му очолила Національну медіагрупу, що володіє всіма державними ЗМІ в росії.

У 2014-му Аліна Кабаєва очолила Національну медіагрупу, що володіє всіма державними ЗМІ в росії.

— Чим ще володіє Аліна Кабаєва?

М. Фейгін:

— У неї величезні статки. Зокрема, чимало нерухомості. Співвласниця банку, президентка стадіону “Лужники”. Так у 2020 році вона заробила понад 11,5 мільйона доларів.

— А хто ще з родичів путіна потрапив цього разу під санкції Великої Британії?

М. Фейгін:

— Її бабуся Анна Зацепліна, близька до давнього друга путіна Геннадія Тимченка, який перебуває під санкціями. Його колишня дружина Людмила Очеретна. Ігор Путін, двоюрідний брат президента путіна та російський бізнесмен, директор Міжнародного морського порту “Печенга”. Роман Путін, двоюрідний брат, власник компанії “Путін Консалтинг”. Також Михайло Путін, російський бізнесмен та родич президента, заступник голови правління страхової компанії “СОГАЗ” і заступник голови правління “Газпрому”, та інші.

Читайте також  Українцям через карантин можуть підвищити пенсійний вік або знизити пенсії: кого торкнеться

— Наскільки болючі ці нові санкції для керівника росії?

І. Чаленко:

— Зрозуміло, що путін на них дуже боляче реагує. Про це свідчить, зокрема, те, що вже через декілька годин після запровадження Лондоном згаданих санкцій МЗС рф закликало росіян утриматися від поїздок до Великої Британії.

М. Фейгін:

— Захід підкошує путіна поступово. Господар кремля вже давно під санкціями, тепер дійшла черга й до його гаманців. А для президента рф гроші — серйозний фактор, він на них схиблений.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.