Лукашенко підписав закон про розстріл за “плани теракту”

Самовласний президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав раніше схвалені парламентом поправки до кримінального кодексу, якими передбачається засудження до страти за “замах на тероризм”. Нововведення, на думку журналістів, пов’язане з діяльністю “рейсових партизанів”.

Про це пише “Радіо Свобода”.

Така норма увійшла до чотирьох статей КК Білорусі. Закон набуде чинності 29 травня через 10 днів після офіційного опублікування.

Тепер на розстріл можуть засудити не лише за скоєння самого теракту, а й за так званий “замах на акт тероризму”.

Згідно з текстом, смертна кара застосовується за:

замах на скоєння вбивства представника іноземної держави або міжнародної організації з метою провокації міжнародних ускладнень;
замах на акт тероризму із застосуванням об’єктів атомної енергії, з використанням радіоактивних речовин або ядерних матеріалів, хімічних чи біологічних речовин;
замах на вбивство державного чи громадського діяча.
Журналісти пов’язують прийняття правок із діяльністю “рейсових партизанів” у Білорусі. При цьому білоруські правозахисники вважають, що така норма покарання Лукашенка намагається посилити політичний тиск.

Через загрозу можливої прямої участі білоруських військ у війні проти України у країні активізувався рух опору, члени якого, зокрема, ушкоджували залізничні колії. Цими шляхами Росія перекидала свої війська у бік України.

З початку повномасштабного вторгнення Лукашенко надав територію країни у користування російським військам.

Саме з Білорусі перші місяці відбувалися ракетні удари РФ по українських містах. Наразі білоруські військові здійснюють на кордоні з Україною маневри, щоб відтягнути сили ЗСУ від боїв за Донбас.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.