У ПЦУ наклали “санкції” на Філарета, а його прибічників позбавили рангів

Синод розглянув порушення канонічного порядку Філаретом та його послідовниками.

Православна церква України наклала санкції на Філарета. Таке рішення було прийнято сьогодні, 2 лютого, під час засідання Синоду ПЦУ. Про це йдеться на сайті ПЦУ, передає портал “Коментарі”.

Зокрема, одним з головних рішень Синоду була заборона Філарету “вчиняти дії, що належать до компетенції єпархіального архієрея”.

“Було визначено, що колишній Предстоятель УПЦ КП Філарет (Денисенко) є архієреєм ПЦУ на спокої з 2019 року і йому канонічно заборонено звершувати дії, які належать до компетенції єпархіального архієрея та Предстоятеля Церкви, зокрема заборонено скликати і очолювати зібрання для вирішення питань церковного управління, заборонено здійснювати рукоположення в будь-який священний сан тощо. Виключно з поваги до попередніх заслуг Преосвященного Філарета (Денисенка) та враховуючи його вік і стан здоров’я, Священний Синод застосовує до Почесного Патріарха на спокої крайню ікономію, не вживаючи більш жорстких заходів канонічного реагування на вчинені ним порушення”, — йдеться у рішенні.

Поза церковним законом оголошено і прихильників Філарета, які виступили проти Єпіфанія. На суд Синоду викликають колишнього митрополита Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєв), колишнього єпископа Білгород-Дністровського Філарета (Панку) та колишнього єпископа Валуйського Петра (Москальов). “Тому за розбійницьке привласнення архієрейських титулів і повноважень та інші дії, спрямовані на провокацію розділень в Українській Православній Церкві, ці особи підлягають церковному суду і позбавленню священного сану”, — йдеться у повідомленні ПЦУ.

Також ПЦУ звернулася до православної церкви Греції з проханням усунути двох грецьких церковників через їхні зв’язки з Філаретом – Авксентія Марініса та Георгія (Хризостома) Калліса. Нагадаємо, таким чином ПЦУ відреагувала на спроби Філарета відновити Українську православну церкву Київського Патріархату, яку він очолював. Вона була ліквідована у 2018 році, як умова створення єдиної Православної церкви України. ПЦУ отримала томос про автокефалію 6 січня 2019 року. Її очолив Епіфаній. Однак, Філарет, ймовірно, сподівався зберегти владу у церкві. Проте, коли його сподівання не справдились, він спробував відкликати свій підпис і відновити УПЦ КП.

Читайте також  Угорщина заморозила рекордну суму російських активів

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.