На час воєнного стану спростили іспити на водійське посвідчення і змінили навчання

Зміни торкнулися не лише іспитів на отримання водійського посвідчення, а й також і роботи автошкіл.

Киянка Ольга Бігоцька – волонтерка. Про водійські права замислилася ще до початку широкомасштабного вторгнення Росії. А тепер зрозуміла, що права треба терміново. «Я є волонтером Червоного хреста, я є волонтером локальних організацій і іноді потрібно перевезти закордонну гуманітарну допомогу», – каже вона.

До автошколи Ольга записалася ще в Києві. Вона онлайн учила теорію, а от практику проходить уже в Ужгороді, де зараз живе.
Внутрішній іспит із водіння деякі автошколи з міркувань безпеки скасували. Але не складеш теорії в школі, до іспиту в сервісному центрі не допустять.

,,В Україні працює 121 сервісний центр. Зачинені лише в Луганській, Донецькій, Херсонській областях та в Криму. Записатися на екзамен онлайн, як це було раніше, зараз не можна. Керівник сервісного центру Олександр Бойко каже, це пов’язано з повітряними тривогами. Поки вони звучать – роботу центру призупиняють. «Ми не можемо розрахувати час надання послуги. Робота сервісного центру припиняється, робота банку припиняється, у нас на території є укриття”, – зазначає він.

Теорію і практику складають в один день, на двадцять запитань – двадцять хвилин. Дві неправильні відповіді допускаються.

Іспити з водіння завжди фіксували на дві камери, одна в середині машини, щоб це було ідентифіковано, що ви це є ви. Інша – зовні. Її нині не чіпляють, знову ж таки з міркувань безпеки.

Екзамен із практики спростили – він триває в один етап – лише їзда по місту. Заїзд в гараж заднім ходом, паралельне паркування по фішках, проїзд через удаваний тунель, де головне, не забути увімкнути ближнє або дальнє світло на період воєнного стану скасовано.

Читайте також  На головній автостанції Франківська водії миють маршрутки водою з калюжі

Іспит на автодромі, каже керівник головного сервісного центру Євген Мойсеєнко, скасували, а практичний маршрут змінили. «Ми оминаємо зараз блокпости, ми оминаємо стратегічні об’єкти, ми подивилися дуже уважно щільність руху по маршруту, таким чином, щоб не було скупчення трафіку, всі маршрути ми погодили з обласними військовими адміністраціями, пересвідчилися, що вони безпечні, але у нас є вимоги до маршрутів, має бути кількість певна світлофорів, перехресть. Ми не знизили планку, по якій визначаємо водій це, чи він має пройти ще додаткове навчання», – пояснюють в автошколах.

Справді – попуску нікому немає. Категорію «В» прирівняно до «С». Водіям легковиків дозволено керувати вантажівками, але винятково на період воєнного стану. Євген Мойсеєнко каже, таким чином уникнуто проблем із логістикою. Гуманітарка, продукти в супермаркети і навіть зброя – постачаються без затримок.

Видавання водійських посвідчень в Україні скоротили на третину. Частина автошкіл, там де були бойові дії – досі не відновила роботу.

У Тетяни Мартинової вже третій місяць перерви в практиці. Іще від лютого так і не встигла відпрацювати 4 заняття. Тепер переживає, що до неї знову повернеться страх, із яким вона довго боролася. «Я звикла і було навіть комфортно і мені було цікаво, так, я можу», – каже дівчина.

А от на заході країни все навпаки. Автошколи кажуть про брак інструкторів. «У нас є машини, які будуть додаватися, взяли трьох інструкторів. Це було прогнозовано, що будуть люди. Тому що куди переселялися – Івано-Франківськ, Ужгород, Львів. Навіть висіло оголошення, що приймемо інструкторів-переселенців», – кажуть в ужгородській автошколі.

Тетяні Мартиновій у Києві доведеться фактично з нуля поновлюти свої навички водіння, вже як запрацює її школа. Ну а Ольга Бігоцька з Ужгорода розраховує, що через місяць стане водійкою.

Читайте також  Вoдіїв попеpедили! Майже вcі цим “гpішать”. Тeпер за це «cвітить» штpаф 1190 гpивень

Фото ілюстративне.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.