Скандал з Хресною дорогою у Римі: що кажуть про це відомі українці?

Ми запитали лідерів думок, що вони думають про Хресну дорогу в Римі, де українка та росіянка разом несли хрест.

Хрест під час XIII стації несли українка та росіянка, які вже давно проживають в Італії та разом працюють. За задумом організаторів, цей жест мав означати необхідність єднання двох народів, які хтось у Ватикані назвав братніми. Українців неабияк обурило це. Деякі католики в Україні навіть заявили, що перейдуть із УГКЦ у ПЦУ. А як витівку Ватикану оцінюють відомі українці?

Мирослав Маринович, політдисидент, проректор Українського католицького університету:

— Цілком згоден з Блаженнішим Святославом, який каже, що така ідея була зовсім не на часі. Не можна просити українців нині пробачити весь той жах, який принесла на наші землі росія. З телефонних розмов окупантів, які перехоплює СБУ, знаємо, що росіянка радить чоловікові ще більше гвалтувати українських жінок, батько заохочує сина грабувати оселі в окупованих містечках, інший нелюд хвалиться тим, з якою
насолодою катує українських військовополонених. Про яке примирення нині може йтися?..

Щодо того, що люди хочуть перейти з УГКЦ у ПЦУ, то вважаю таке рішення неправильним. Не можна через один недогляд, навіть Папи, вдаватись до таких рішучих кроків. Папа приходить і відходить, а вічні речі, зокрема віра, залишаються.

Андрій Капраль, співак, соліст вокальної формації “Піккардійська Терція”:

— Перш ніж планувати такий хресний хід, мав би відбутися процес очищення. Мала б завершитись війна. Лише після цього можна було б говорити про якесь примирення. А тепер це питання неактуальне. Можливо, Ватикан намагався зробити якийсь крок для припинення війни. Але, швидше за все, вони не розуміють, наскільки це боляче для нас, адже в їхній країні немає війни.

Читайте також  Вчені створили ембріони-химери людини і свині

Питань до Греко-Католицької церкви в мене нема. Вона багато років зазнавала переслідувань і завжди показувала чітку й стійку проукраїнську позицію. Тому я вважаю, що вірянам УГКЦ не варто переходити до інших Церков.

Микола Береза, актор:

— Те, що відбулось у римському Колізеї, для мене — блюзнірство. Можливо, в перспективі й можна буде думати про примирення з росією, але не тепер! Ми до цього ще навіть не наблизились. Очевидно, навіть у Ватикані, на жаль, є своє проросійське лобі, яке відпрацьовує гроші. Інакше я не можу цього пояснити.
Донедавна мені подобався Папа Франциск. Він підкуповував своєю простотою. Але такі жести руйнують довіру — в тому числі до інституту Церкви. Та, попри все, не треба робити різких кроків. Не потрібно віддалятись від Престолу святого Петра через необдуманий вчинок однієї людини. Ми повинні вказувати на помилки, не мовчати, але відрікатись від своєї Церкви не треба.

Наталка Карпа, співачка:

— Я віруюча людина, ходжу до церкви, але вважаю, що про примирення з окупантами й мови не може бути. Мені здається, якби Папа відвідав Бучу, Ірпінь, Маріуполь, відчув те, що переживає зараз кожен українець, то не дозволив би таке виконання ХІІІ стації.

Але відрікатись від Греко-Католицької церкви через це не треба. Мене хрестили в УГКЦ, я відчуваю приналежність до цієї Церкви. Тож залишаюсь у її обіймах.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.