Як наші образи впливають на те, чим ми хворіємо

Пригнічені емоції руйнують наш організм і можуть привести до реальних фізичних захворювань, впевнені психологи. Будь-яка емоція, що не знайшла виходу, провокує внутрішній конфлікт, а він породжує недуги.

Вчені підрахували, що в більш, ніж в третині випадків причиною виникнення фізичних симптомів не є віруси і бактерії, а саме стреси,

«Можна сказати, що психосоматичні захворювання – це біль і страждання душі, які не знайшли іншого виходу, крім як через тіло, це розповідь душі про себе, а найчастіше – її крик», коментує психолог Ірина Костіна.

За її словами, хвороба починається в той момент, коли людина досягає своєї фізичної та емоційної межі. Час досягнення цих меж залежить від того, який у людини запас енергії, або скільки разів вона пережила один і той же внутрішній біль. Виходить, в якомусь сенсі, що всередині кожного з нас є певна бомба уповільненої дії у вигляді двох факторів – ослабленого органу і «ядерного конфлікту» (від слова «ядро, центр»).

емоційні травми і внутрішні конфлікти.

Ядерний конфлікт виникає, як правило, в дитинстві в результаті протистояння бажань і почуттів дитини і вимог сім’ї.
Дитина отримує від батьків деяку установку, яка спокійно дрімає в підсвідомості. Через деякий час, тривалий стрес накладається на раніше отриману установку, від чого справжні почуття придушуються, і з’являється хвороба.

Давайте тепер спробуємо розібратися, який «ядерний конфлікт» стоїть за тим чи іншим захворюванням.

Шкірні захворювання
Шкіра – одночасно і кордон тіла і орган чуттів. Вона – і те, що нас захищає, і те, чим ми вступаємо в контакт. Через дотик ми можемо передати любов і ніжність. Вони ж можуть стати джерелом болю. Шкіра червоніє при соромі, блідне і покривається потом при страху, видаючи нас, як поганий партизан.

Хвороби шкіри – це завжди проблеми з контактуванням і кордонами. Це завжди конфліктне послання «Доторкнися до мене – не чіпай мене».

Десь в глибині може лежати пригнічена і звернена на себе злість. До тих, хто, виявляючи любов, занадто сильно порушували кордони або навпаки, жорстоко відкидали при бажанні наблизитися.

Як приклад можна привести гіперопіку мами, яка постійно не тільки гладила і пестила малюка, але і безцеремонно розпоряджалася його речами і особистим простором в більш дорослому віці.

Читайте також  ТОП-10 ознак хорошої коханки

Але оскільки жінка була весь час ласкава і ранима, злитися на неї було зовсім неможливо, тому що «вона ж мама, і все тільки для нього робить». У моменти чергового порушення кордонів підліток відчував злість і провину за цю емоцію одночасно. Усвідомити і висловити ці почуття було неможливо. У такі моменти життя нейродерміт був особливо сильним.

Інший, полярний варіант – дуже зайнята мама. Вона завжди рано йшла, а приходила, коли дитина вже спала. Але якщо малюк покривався цятками і болячками, вона залишалася вдома і мазала його маззю, ласкаво торкаючись теплими руками…

Шлунково-кишкові розлади
Слова «живіт» і «життя» йдуть рука об руку. Дитина під час годування отримує не тільки молоко матері, але і тепло, увагу, турботу, ласку, задоволення і заспокоєння.

Якщо мама годує вчасно, дитина відчуває себе коханою, захищеною, і життя їй подобається. Тривале відчуття голоду змушує злитися, а потім з жадібністю поглинати більше, ніж потрібно.
Ви тільки вдумайтеся, скільки почуттів пов’язано з їжею! Спектр психосоматичних хвороб також величезний.

Булімія – ненасиченість, жадібність до їжі, як метафора величезної нестачі любові і безпеки.

Анорексія – відмова від їжі як бунт, як крайній спосіб звернути на себе увагу. Голодування як вираз злості і образи.

Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки – хвороба «людей західної цивілізації, що живуть прагненнями та амбіціями», бізнесменів і гіпервідповідальних трудяг. На поверхні – честолюбство, активність, незалежність, а в глибині – витіснене прагнення до любові і велика образа.

Респіраторні захворювання
Рівне і глибоке дихання асоціюється зі свободою, легкістю і задоволеністю. Важке – з вантажем переживань, заборонами, страхом. Вдих – це наповнення. Видих – спустошення, розслаблення. Природним продовженням дихання є мова.

Пам’ятаєте фразу «наступив на горло власній пісні»? У людей, які позбавляють себе «права голосу», часто виникають застуди з різними ускладненнями.

А в основі бронхіальної астми лежить конфлікт між потребою в любові і страхом відкидання.

Потреба в любові і підтримці сильна, але пригнічується, тому що загрожує «задушенням», злість також неможлива, так як загрожує відкиданням. Так і залишається астматик десь посередині, між вдихом і видихом, через підвищені вимоги і очікування, не маючи можливості розслабитися, відчуваючи напади задухи.

Читайте також  Чому не можна ображатися?

Серцево-судинні захворювання
Нам подобаються, ці душевні, завжди усміхнені люди. А ще ми говоримо «очі кров’ю налилися від люті», і уникаємо тих, хто проявляє своє невдоволення і відкрито висловлює злість.

А як бути зі злістю і обуренням? Якщо дитину не навчили висловлювати їх конструктивно, цивілізовано захищати свої кордони і поважати свої цінності, то вона буде вчитися придушувати злість, щоб бути пристойною людиною.

І чим сильніше буде прес середовища, тим вище підніметься стовпчик тиску. «Мені хочеться бути тут головним, все контролювати і поставити вас на місце. Я дуже-дуже злий, але це так непристойно. Я повинен зберегти гарне обличчя. Тому я зараз вам сміюся», – скаже вам гіпертонік. Не словами. Тонометром.

Метаболічні та ендокринні проблеми
Обмінні процеси всередині організму відбуваються тихо і непомітно, являючи нам лише результат: зміна настрою, сонливість або бадьорість, активність або млявість.

Виявлення патології обмінних процесів – одне з найскладніших завдань, адже сам «обмінний процес» не болить. Іноді у людини взагалі нічого не болить, і тільки за непрямими ознаками можна визначити, що щось пішло не так.

Найбільш поширені захворювання цього спектра – цукровий діабет, гіпо- та гіперфункція щитовидної залози. Психологічні фактори, що викликають їх виникнення сильно відрізняються.

Гіпотиреоз. Отже, щитовидна залоза – це орган, безпосередньо пов’язаний з розвитком. Гіпотиреоз проявляється зовні як стомлюваність, млявість, погіршення уваги і пам’яті. Попросту кажучи, людина раптом перестає проявляти активність. У неї буквально «руки опускаються».

Причиною цього може бути банальне розчарування, відмова від своєї мрії.

«Навіщо напружуватися і вкладати життєві сили, якщо свої бажання покладені на вівтар чужих вимог, норм і правил? Я оголошую сидячий страйк».

Гіпертиреоз. Щитовидна залоза виглядає як щит. Тому так і називається. Бажання бути захищеним з’являється в ситуації загрози. Коли людині страшно, у неї прискорено б’ється серце, потіють долоні, з’являється рухове збудження і прискорюється обмін речовин. Точно таку ж дію на організм надає викид тиреотропного гормону, який виробляє «щитовидка».

Згідно психодинамічним підходом, гіпертиреоз може бути спровокований відсутністю захищеності, почуття безпеки в дитинстві і психічними травмами.

Цукровий діабет з буквально перекладається як «витікання цукром». Радість і задоволення залишають тіло, не стримуючись в ньому. Та й ззовні отримати їх у вигляді солодощів не представляється можливим. Що може привести до такої сумної картини? Печаль і може. А ще хронічні стреси і конфлікти, перебування в постійній напрузі і переживання невпевненості в собі, в тому, що можна бути коханим і потрібним.

Читайте також  Заміж більше не вийду і жодного чоловіка до себе не підпущу. Прокляття це або просто доля, але хочеться просто жити і не боятися

Голод, страх і почуття емоційної занедбаності. Ось ті почуття, які фоном завжди присутні в житті діабетика. Зовсім несолодке життя виходить.

Хвороби опорно-рухового апарату
Рух життя. Бігти, стрибати, прагнути вперед, дізнаватися, ворушитися і діяти. Так проявляється в людині енергія і сили. Нам подобаються активні дорослі. А ось діти викликають роздратування. «Так сядь уже, що не бігай, не крутись, заспокойся. Стань зручним і слухняним. Стань керованим».

Скажіть, що б ви відчули, якби на вас наділи «гамівну сорочку»? Обурення, гнів, злість на тих, хто посмів позбавити вас свободи.

А що, якщо ці обурливо провідні себе люди – ваші люблячі мама і тато? Як бути тоді? Куди подіти свої руйнівні імпульси? Правильно, в фізичну активність і постійний контроль. Терпіння і смиренність зовні і пригнічений гнів всередині – те, що може стати внутрішньою основою виникнення ревматоїдного артриту.

Аутоімунні захворювання
Імунітет покликаний захищати організм, знищуючи шкідливі мікрооб’єкти, що потрапляють всередину. Як же відбувається, що власні органи починають сприйматися як щось загрозливе, що вимагає придушення, знищення? Все просто. Ви, напевно, знайомі з помилковим розподілом емоцій на негативні і позитивні. Радість, задоволення, ніжність – залишаємо. Від злості, відрази, заздрості – позбавляємося. Але так не буває.

Емоційний фон, так само як і гормональний, у людини – єдиний. Не можна «видалити» одне, не змінивши іншого. Якщо є Персона, значить, є і Тінь. Хвороби цього спектру виникають, коли одній зі своїх частин особистості було винесено суворий вирок – знищити.

Хочу застерегти вас від миттєвого бажання звинуватити у всіх своїх бідах батьків. Повірте, вони виховували вас виходячи з тих ресурсів, які мали. І якби вони вміли виховати вас краще, вони неодмінно зробили б це. Але все склалося так, як склалося.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.