В Україні затримали організатора кіберзлочинної мережі Avalanche

В Україні затримали організатора кіберзлочинної групи Avalanche.
Про це на брифінгу в четвер заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомив «Інтерфакс-Україна».

1411334-kopiya

«Правоохоронці 30 країн кілька днів тому завершили міжнародну операцію з ліквідації кібермережі Avalanche, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп’ютерів. Мережа працювала сім років. П’ятьох людей затримали кілька днів тому, з них троє – українці. Організатор цієї мережі – теж громадянин України. Він був затриманий в Полтаві і чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова і бойовий пістолет», – розповів генпрокурор.

1411334_1449425

Злочинні угрупування використовували інфраструктуру Avalanche з 2009 року для розповсюдження шкідливих програм, фішингу та спаму, а також для відмивання грошей рекрутингових компаній. Вони щотижня надсилали потерпілим більше мільйона повідомлень електронною поштою з вкладеннями або посиланнями. Фінансові втрати по всьому світу від атак, проведених за допомогою мережі «Avalanche» оцінюють у понад 100 млн євро.

«Правоохоронці усього світу припинили діяльність понад 220 серверів, які були вражені вірусом і заблокували близько 800 тис. доменів», – повідомив Юрій Луценко про спецоперацію.

За його словами, в Україні обшуки були проведені майже в 40 приміщеннях, вилучено кілька десятків серверів.

Під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання організатора кіберзлочинної групи працівники поліції вилучили комп’ютерну техніку, близько $72 тис., флеш-накопичувачі, жорсткі диски, Wi-Fi антени направленої дії, мобільні телефони, SIM-картки українських та закордонних мобільних операторів, фінансову документацію. Також вилучено банківські картки українських та іноземних банків і кілька паспортів на ім’я затриманого, повідомили у прес-служби Нацполіції України.
Зловмисника затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) і ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Читайте також  Зусилля лікарів виявилися марними. Серце зупинилося. Але раптом, тишу реанімації розipвав крик медсестри…

Крім того, затриманому оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за опір працівникам правоохоронного органу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.