Лихоманка – це нормально: лікар розповів, як відрізнити грип від COVID-19

Зима – це період сезонних захворювань типу грипу, застуди або ангіни. Але за умов пандемії найменша температура чи кашель викликають сильну паніку.

Київський лікар-інфекціоніст Євгеній Дубровський у своєму Facebook пояснив, як діяти при застуді та в якому разі звертатися до лікаря.

За його словами, підвищена температура (гарячка) – це нормальна реакція організму на інфекцію. І необов’язково підвищена температура – це одразу коронавірус.

Грип або COVID – у чому різниця
Симптоми COVID-19 та грипу справді схожі, але є й відмінності.

Грип починається швидко і яскраво, висока температура з першого дня хвороби. Організм виснажений, немає апетиту та сильна інтоксикація. Вологий грубий кашель утворюється через кілька днів після зараження.

Популярний зараз штам коронавірусу “Омікрон” поводиться трохи інакше. Спочатку починає боліти горло, з’являється нежить, кашель, біль у м’язах і попереку, піднімається температура. Всі симптоми розвиваються поступово.

Перші дії при хворобі
Важливо не панікувати та об’єктивно оцінити свій стан. Якщо ви непритомнієте, у вас судоми, знижена сатурація, і температура вище 39,5, яка не збивається жарознижувальними, то негайно звертайтеся до лікаря. Після огляду він поставить діагноз і, якщо треба, відправить на госпіталізацію.

Якщо перебіг хвороби не тяжкий, то можна лікуватися в амбулаторних умовах.

Важливо пам’ятати, що лихоманка – це правильна захисна реакція нашого організму на вірусне вторгнення. Лихоманка допомагає одужати. Це не вирок та не страшний смертельний симптом. Це наш перший необхідний захист, наголошує Дубровський. Тому збивати температуру 37,5 не потрібно.

Що робити при хворобі:

пити більше рідини;
зволожувати повітря;
промивати ніс сольовим розчином;
пити ліки (сироп від кашлю, жарознижувальне, спазмолітики);
стежити за супутніми захворюваннями;
забезпечити легку, але поживну їжу.
Цього цілком вистачить на перші кілька днів хвороби. Якщо самопочуття не почне покращуватись, то краще звернутися до лікаря.

Читайте також  В Україні з 1 жовтня відкриватимуть лише електронні лікарняні: як вони працюють

Щоб виключити коронавірус, потрібно сдати тест – його безкоштовно роблять у сімейних амбулаторіях.

А якщо коронавірус
Якщо тест покаже позитивний результат, то потрібно не тягнути час, а якнайшвидше почати правильне лікування. Особливо це стосується людей похилого віку.

Для лікування тяжкої форми коронавірусу або грипу є спеціальні противірусні препарати (не плутати з імуномодуляторами) для ранньої дії. Також лікар випише кроворозріджуючі, що широко використовуються при лікуванні коронавірусу і категорично заборонені при грипі (сприяють сильним кровотечам).

Тим, хто вже хворів на коронавірус, слід пам’ятати, що повторне зараження вони перенесуть легше, про що свідчить статистика.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.