Чи можна запланувати стать дитини і захворіти раком від контрацепції? Калуська гінекологиня розвіяла 6 міфів

Калуська гінекологиня Інна Мельничук надала підбірку міфів, які поширюють жінки і яким вірять.

“Насправді, таких міфів значно більше. З якими міфами стикалися ви? Поділіться! Будемо разом вивчати факти та розставляти все на полички”, — звернулася до калушанок Інна Мельничук.

Міф 1. Стать дитини можна запланувати

Наразі науковці не винайшли й не підтвердили жодного способу вплинути на стать майбутньої дитини. Проте цілком можливо визначити стать ембріона – щоправда, тільки якщо має місце ЕКЗ (штучне запліднення). Відповідна передімплантаційна підготовка проводиться лише в тому випадку, якщо в сім’ї є пов’язані зі статтю генетичні захворювання.

Міф 2. Прийом оральних контрацептивів призводить до ожиріння та ракових захворювань

За даними досліджень, понад 50 тис. жінок, які приймали оральні контрацептиви, проходили регулярне обстеження впродовж 44-х років. Науковці виявили, що у цієї групи жінок, навпаки, частота випадків раку прямої кишки, ендометрію та яйників нижча на 12%. Окрім того, такий ефект зберігався ще впродовж 30-ти років після закінчення прийому препаратів. Спірним залишається питання щодо раку молочної залози, але тільки у жінок, що приймали оральні контрацептиви понад 5 років. Однозначно можна рекомендувати щорічне повне обстеження для визначення користі і ризику для певної пацієнтки, враховуючи її здоров’я та анамнез. Щодо ваги, то у контрольній групі тільки 15% жінок набрали вагу. Проте серед тих, хто не приймав контрацептивів, цей показник виявився значно вищим. Тож можна зробити висновок, що збільшення маси тіла спричиняють чинники, не пов’язані з прийомом оральних контрацептивів.

Міф 3. Носіння бюстгальтерів призводить до раку молочних залоз

Досить розповсюдженою є думка, що бюстгальтер перетискає лімфовузли, а тому може спричинити онкологію. Однак, згідно з дослідженнями Американського товариства боротьби з раком, жодних підтверджень цієї думки не виявили. В останньому такому дослідженні брали участь близько 1500 жінок. Але тривале носіння тісного бюстгальтера може посилювати мастоденію.

Читайте також  Три чи п’ять районів? Яким буде новий поділ Івано-Франківської області?

Міф 4. Підігрів сидіння в авто — цілком безпечний для жіночого здоров’я

Насправді, перебувати на сидіннях авто у момент їхнього нагрівання небезпечно для людей обох статей. Це пов’язано з частотою, яку використовують для електрообігріву сидінь, що може викликати перегрів. Відповідно, це загрожує запаленнями і небажаними утвореннями в матці та яйниках у жінок і негативним впливом на передміхурову залозу у чоловіків.

Міф 5. Використання тампону в басейні може захистити від інфекції

Фізіологічно жіноча промежина влаштована так, що доступ для великої кількості рідини в цій області закритий. Натомість при використанні тампону в басейні по його шнурку до піхви може потрапити вода. Як висновок, ймовірність заразитися інфекцією значно більша, ніж якщо не використовувати тампон. Окрім того, при цьому може травмуватися слизова піхви.

Міф 6. Найбезпечнішим засобом гігієни під час менструації є прокладки

За даними багатьох досліджень, найкраще під час критичних днів використовувати менструальні чаші. Друге місце по безпечності посідають прокладки без ароматизаторів, тоді як останнє — тампони.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.