“Ми йшли до цього визнання сім років”, – Косівську кераміку внесли до списку ЮНЕСКО (фото)

Про це стало відомо на брифінгу Дениса Шмигаля та Марії Гринюк щодо внесення Косівської кераміки до Репрезентативного списку нематеріальної художньої спадщини людства ЮНЕСКО.

“Це другий елемент після петриківського розпису. Цій техніці більше ста років. Тут є певний символізм. Я сам цим захопився. Шанс того, що Україна отримає це визнання був дуже високий”, – відзначив Денис Шмигаль.

Голова Івано-Франківської ОДА додав, що сьогодні на сесії обласної ради Марії Гринюк вручать нагороду Президента України “Заслужений діяч мистецтва України”, пишуть Версії.

Відомо, що 142 країни представили свої елементи для внесення до списку ЮНЕСКО. Серед них і Україна.

“Ми йшли до цього визнання сім років. Мені запропонували написати досьє по косівській кераміці. Коли я вникла, то зрозуміла, що потрібно було зробити великий шмат роботи. Розпочати фестивалі, виставки і нам це вдалося. Хочу сказати, що наше досьє було одне з кращих, нам подякували з комітету, який голосував”, – розповіла Марія Гринюк.

Майстриня додала, що через чотири роки Україна звітуватиме про те, як розвивається косівська кераміка.

Відомо, що кілька днів тому до Боготи на засідання 14-ї сесії Міжурядового комітету з питань нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО відправилась делегація з міста Косів, яку очолила науковець та майстриня, голова благодійної організації «БФ Автентика Гуцульщини» Марія Гринюк. З ними у Колумбії перебував Уповноважений посол України в Республіці Перу Ігор Тумасов.

Раніше Марія Гринюк, яка працює в стилі гуцульської кераміки, розповідала, що косівська кераміка є унікальною не тому, що вона триколірна, тобто зелений, жовтий та коричневий кольори на білому тлі. А тому, що на ній присутні образні сюжетні мотиви з життя гуцулів, австрійського війська та зображена сакральна тематика. Унікальну кераміку створюють у місті Косів, у селищі Кути та в селі Пістинь на Прикарпатті.

Читайте також  Жахлива ДТП неподалік Франківська: зіштовхнулися Volkswagen та Skoda, - є постраждалі (фото)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.