В Україні трансплантації органів зроблять безкоштовними: прижиттєву згоду можна буде дати у Дії

Український президент Володимир Зеленський підписав закон, який регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині. Йдеться про документ №1967-ІХ, ухвалений монобільшістю парламенту в другому читанні 16 грудня.

Про це в середу, 5 січня, повідомили у пресслужбі глави держави. Законом зокрема вносять зміни в законодавство щодо трансплантації.

Документом встановлено, що для пацієнтів трансплантації мають проводити безкоштовно, оскільки оплачувати їх буде держава. У законі вказано, що тарифи покривають витрати лікарень на проведення операцій.

Зазначається також, що Єдина державна система трансплантації робитиме підбір донора-реципієнта. Ця система, як зазначили у пресслужбі глави держави, є повністю незалежною від людського впливу. Крім того, вона має визначені критерії, за допомогою яких робитиме підбір.

Документом також вирішено питання щодо можливості надання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство через застосунок державних послуг Дія.

Закон набирає чинності наступного дня після його опублікування, крім окремих положень, які набирають чинності з 1 грудня 2022 року.

Нагадаємо: раніше Антон Геращенко, коментуючи ухвалення документа у парламенті, заявив, що Україна за часів Незалежності майже втратила власну трансплантологію, насамперед через складну процедуру отримання згоди рідних на донорство органів померлої людини або пацієнта, в якого зафіксовано смерть мозку. Через це, за його словами, сотні хірургів-трансплантологів покинули Україну, тоді як у нашій державі помирало щорічно від 4 до 5 тисяч українців, які не дочекалися трансплантації.

Зазначений закон він назвав “революцією в питанні збереження життя українців”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.