Тарифи на світло: чи зросте вартість електроенергії від 1 січня та чого очікувати українцям

2022 року набуде чинності низка законодавчих змін, які торкнуться більшості українців.

В 2022 році на українців чекає низка змін в соціально-економічный сфері. Від 1 січня в Україні відбудеться перерахування пенсій для певних груп категорій, почнуть діяти нові правила для ФОПів. Також в Україні планують перерахувати тарифи на житлово-комунальні послуги: електроенергію, опалення, газ та водопостачання.

Чи зміниться вартість електроенергії від 1 січня 2022 року та чого очікувати українцям – у матеріалі ТСН.ua.

Відповідно до ухваленої постанови Кабміну № 859 від 11.08.2021 р., тарифи на електроенергію у 2022 році залишаться незмінними щонайменше до 30 квітня 2022 року. Натомість, за прогнозами Міністерства економіки, українцям варто очікувати зростання тарифів на електроенергію – на 17,5%.

Тарифи на світло для населення
Як йдеться у постанові уряду, від 1 жовтня 2021 року в Україні встановили нові тарифи на світло для побутових споживачів, які від 1 січня не зміняться.

Наразі українські домогосподарства, що споживають на місяць до 250 кВт/год, сплачують за світло за тарифом 1,44 грн за 1 кВт/год.
А ті українці, що споживають понад 250 кВ/год, витрачають на електроенергію більше – за тарифом 1,68 грн за 1 кВт/год. Таким тарифом користуються 80% населення.
Тарифи на електроенергію для підприємств
Тарифи на електроенергію для промислових підприємств відрізняються від тарифів на електроенергію для населення. Вартість електроенергії для всіх обленерго встановлює Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), тому в різних регіонах ціна на світло для непобутових споживачів відрізняється. Також на розмір тарифу впливає клас напруги (1-й або 2-й клас).

Слід зазначити, що від 1 січня 2022 року в Україні не змінюється показник мінімальної зарплати в місячному розмірі, а підвищення на 200 грн заплановане від 1 жовтня. Натомість мінімальна зарплата в погодинному розмірі зросте вже від 1 січня – щоправда, лише на 14 копійок. Детальніше – за  цим посиланням.

Читайте також  Українцям варто готуватися до відключення електроенергії: у профільному комітеті розповіли про ситуацію

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.