Плату за газ і тепло хочуть урізати на 30%: в Україні затіяли масштабну держпрограму

В Україні зробили перший крок до реформи термомодернізації, яку анонсував президент Володимир Зеленський. Вона почнеться вже в 2022 році – централізовано утеплити збираються 5 тис. багатоквартирних будинків (близько 3% всього житлового фонду такого типу). Економія газу для опалення таких будинків у підсумку становитиме 20-30%.

Заради старту такої реформи в уряді на засіданні 23 грудня було затверджено спеціальний законопроєкт, пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Документ наразі не зареєстрований у парламенті.

“Пропонується спростити створення ОСББ і скоротити кількість процедур і часу для початку програми. Завдяки цим змінам розвитку набуде також система енергетичного менеджменту будівель, що дасть можливість системно підходити до процесу”, – сказав Шмигаль.

Як підрахував виконувач обов’язків голови Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк, після модернізації будівель платіжки за опалення можна зменшити вдвічі. Йдеться про оновлені багатоповерхівки.

Тим не менш, він сумнівається, що мети вдасться досягти швидко. Потрібно щонайменше 20-30 років для того, щоб модернізувати весь житловий фонд, якщо рухатися темпами по 3% від загальної кількості будинків на рік.

За словами голови асоціації ЖБК, голови ОСББ Костянтина Киричука, старий житловий фонд споживає вдвічі більше теплової енергії, ніж мав би за умови впровадження енергоощадних технологій. Це, зокрема:

утеплення фасаду будинку;

заміна вікон на енергоощадні;

встановлення других дверей у під’їздах;

встановлення індивідуального теплового пункту.

Як повідомляв OBOZREVATEL, за словами президента України Володимира Зеленського, програма термомодернізації коштуватиме для держави 300 млрд грн. Але за кілька років вона дозволить громадянам удвічі менше платити за газ.

При цьому Зеленський вважає, що українцям варто відмовитися від споживання газу та замінити його на електроенергію. Для цього, вважає глава держави, необхідно замінити інфраструктуру та встановити тарифи на струм, які діятимуть щонайменше протягом трьох років.

Читайте також  "Повторився сценарій Італії": голова ОДА розповів про критичну ситуацію з COVID-19 у Харкові (відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.