Україні загрожує великий COVID-спалах через штам Омікрон: як погіршиться захворюваність і коли вийдемо на пік

Судячи з темпів поширення коронавірусу в Європі, в Україні вже в січні кількість хворих може збільшитися вдвічі. Причиною цього стане, зокрема, новий штам Омікрон. При цьому пік захворюваності настане аж у лютому-березні, а щодобова кількість випадків COVID-19 становитиме близько 32 тисяч.

Що буде у січні та коли захворюваність вийде на пік?

Якщо Україна повторить траєкторію руху європейських країн, які першими відчули на собі удар нового штаму коронавірусу (як це було і під час попередніх спалахів), то вже через місяць у нашій країні кількість інфікованих злетить удвічі. І якщо на початку 2022 року статистика має у нас знизитися до 3-4 тисяч випадків коронавірусу на добу, то вже 18 січня цей показник повернеться на нинішній рівень до 7 тисяч – такий прогноз зробили в Національній академії наук. Імовірно, таке зростання розпочнеться ще раніше.

Наприклад, у Великій Британії після появи Омікрону кількість щодобових випадків коронавірусу злетіла з 53 тисяч на початку грудня до 105 тисяч до кінця місяця. Це найгірший показник на Туманному Альбіоні від початку пандемії. Докладніше про ситуацію в різних країнах Європи можете почитати тут.

Чого чекати Україні:

рік почнеться, ймовірно, з меншими показниками зараження коронавірусом, ніж 2021-го. Це пояснюється тим, що напередодні появи Омікрону в країні шість тижнів поспіль знижувалась статистика захворюваності. Очевидно, це сталося завдяки карантинним заходам;

у січні розпочнеться нове зростання захворювання. Якщо повториться сценарій країн, які раніше зіткнулися із новим штамом, то вже в середині місяця Омікрон стане домінувальним і в Україні;

смертність зростатиме не так стрімко, як під час попередніх спалахів.

Як змінювалася захворюваність на коронавірус в Україні

У Київській школі економіки також провели дослідження, за підсумками якого заявили: січень стане періодом нового зростання кількості хворих в Україні. Але додали, що смертність так швидко зростати вже не буде. Зокрема, на це вплине і кампанія з вакцинації, яка хоч і не так швидко, як хотілося б, але відбувається. Громадяни, які отримали по два щеплення, теж можуть заразитися Омікроном, але переноситимуть коронавірус набагато легше. Вони захищені від летального результату й тяжкого перебігу хвороби.

Читайте також  7 oбластей Укpаїни під загрозою: експеpт спpогнозував нові плани Кpемля

Агентство з безпеки здоров’я Великобританії (UK Health Security Agency) вже підтвердило: є всі підстави стверджувати, що Омікрон поширюється значно швидше. Там опублікували звіт, в якому сказано, що можливість заразитися новим штамом приблизно вдвічі вища, ніж Дельтою (за умови випадкового контакту).

Як наслідок – період виходу на пік захворюваності також може скоротитися. Україна може вийти на максимальні показники вже у лютому чи березні.

Країни, у яких виявлено Омікрон

Нагадаємо, штам Омікрон виявили у ПАР 11 листопада. А пік захворюваності, як пише Reuters із посиланням на дослідників, там закінчився приблизно через 6 тижнів. Максимум на добу фіксували по 37 тисяч випадків захворювання, що майже на 18% більше, ніж під час попередньої хвилі. Якщо схожа тенденція повториться і в Україні, то наш максимум може досягати 32 тисяч на добу.

Однозначно можна стверджувати, що, незважаючи на майбутній пік, ситуація зі смертністю буде не настільки критичною. Наприклад, у ПАР кількість госпіталізованих знизилася з 19% до 5,6% від усіх хворих. Знижується водночас у рази й смертність.

Яким може бути пік епідемії через Омікрон в Україні?

якщо ситуація в Україні розвиватиметься як в інших країнах Європи, то пік очікується у лютому-березні;

щодобова захворюваність може сягати близько 32 тисяч;

госпіталізація від загальної кількості хворих може значно знизитись;

загальна ситуація залежить від вакцинації та карантинних обмежень.

Що відомо вченим про новий штам?

Омікрон дійсно може бути заразнішим за інші штами

В Омікрону найбільша кількість мутацій (32 проти 8 у штаму Дельта), повідомляло видання Daily Mail із посиланням на групу вчених із Великобританії. Саме тому наближається нова хвиля коронавірусу.

“Математичне моделювання показує, що Омікрон спричинить більш як половину всіх інфекцій SARS-CoV-2 у ЄС протягом наступних кількох місяців”, – заявили у Європейському центрі профілактики та контролю захворювань.

Читайте також  Франківчанка Тіна Кароль покрасувалася у сексуальному "луці" (фото)

Під загрозою навіть діти

Омікрон частіше вражає дітей, ніж інші штами. Проте більшість із маленьких пацієнтів переносять хворобу у легкій формі. Як заявили в Центрі контролю та профілактики захворювань США, Омікрон хоч і швидкий, але не настільки небезпечний.

Вакциновані також можуть заразитися

Два щеплення від коронавірусу захищають від летального результату і тяжкого перебігу хвороби, але ризики заразитися все одно залишаються. Проте водночас у Pfizer і BioNTech заявили, що три дози їхньої вакцини нейтралізують навіть новий варіант COVID-19.

Лікарі та вчені кажуть, що штам Омікрон може незабаром витіснити небезпечнішу Дельту. Як Україна переживе чергову хвилю коронавірусу – залежатиме насамперед від уряду. А саме від того, наскільки активно проводитиметься масова вакцинація та які рішення буде ухвалено щодо карантинних обмежень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.