Дітей поділять на “до” та “після” Зеленського? У соцмережах відреагували на ідею роздати по 600 тис. українцям

Ініціатива президента Володимира Зеленського запровадити економічний паспорт українця (переказувати гроші з ренти на рахунки дітей, народжених у 2019 році та пізніше) викликала бурхливі обговорення у соцмережах.

Багато українців незадоволені тим, що їхні діти точно не отримають обіцяні 620 тис. грн, бо не проходять за віком. Крім того, майбутні виплати викликали у людей асоціації з радянським соцстрахом.

Такі відгуки залишили до посту OBOZREVATEL у Facebook. Найактивніше користувачі соцмережі обговорюють “віковий ценз” для учасників нової програми виплат. Справа в тому, що гроші виплачуватимуть лише з 2037 року – коли народжені у 2019 році досягнуть 18 років.

“А ті, хто народився раніше, це не діти? Їм вчитися не потрібно?”, – дивується Олена Сокіл. У відповіді на її коментар Ольга Карпова уточнила, що батькам інших дітей доведеться підтримувати нову ініціативу своїми податками (для фінансування програми використовуватиметься не лише рента, а й доплати з держбюджету), і жодної вигоди з цього вони не отримають.

Вікові обмеження викликали найактивніші обговорення

“Всі інші діти не мають права на доходи від рентної плати за користування надрами України? Це ж як?.. Тепер дітки – тільки після 2019 року, а діти, які на 2019 рік мають від 1 до 18 років, – уже не діти України? А якої країни вони діти?”, – додала Анна Позняк.

Українці вважають, що всі гроші мають отримати всі, кому до 2019-го не було 18 років

Багато хто згадав радянські “вклади в майбутнє” – зокрема, це соцстрах (коли гроші відкладали на “дитячі” державні рахунки) та облігації держпозики СРСР. З розвалом Союзу усі ці заощадження “згоріли”.

Тепер українці бояться, що подібне може статися з новим Фондом майбутніх поколінь. Окрім того, побоювання викликає корупція, пишуть користувачі.

“За радянських часів був соцстрах. Особисто мною було виплачено для дочки до 18 років майже 2 тисячі рублів. Дочці вже 37, а гроші де?.. Так і це буде на папері. Зате скільки осяде грошей у кишенях можновладців”, – вважає Марія Доманчук.

Читайте також  Селфі на вагоні: в Одесі 18-річний хлопець дістав опіки усього тіла

Втрата радянських внесків посилює недовіру до ідеї

“Пам’ятаю, я в дитинстві перекладав з місця на місце облігації державної позики СРСР. Їх у 50-х роках ХХ століття “впарювали” моїм батькам разом зарплатою (як частина, замість грошей) і “умовляли” підписуватись ще. Що стало з цими облігаціями, всі знают. Тобто обіцянки на 20-30-40 років, коли стане краще жити, ми вже бачили”, – додав Олексій Гойжевський.

Є й ті, хто з натхненням сприйняв ідею президента. “Я так думаю, що Зеленський пішов ва-банк: щоб ті, хто отримав російські паспорти, зрозуміли, що в Україні краще, і змінювали їх на українські. Може, в майбутньому це і правильний хід!” – вважає Олександр Родителев.

В ініціативі Зеленського побачили грандіозний план

Деякі користувачі вважають, що ініціатива президента – варта уваги, але виконати обіцяне не вдасться. “Ідея хороша, але йому не дадуть закінчити почате. Судячи з коментарів, у нас в країні звикли жерти зараз, а що буде потім – неважливо”, – вважає Лариса Пронюк.

Що відомо про економічний паспорт
Президентськийзаконопроект “Про економічний паспорт українця” передбачає, що діти отримають 20 тис. євро (близько 620 тис. грн. за курсом на 8 грудня). Гроші виділять лише тим, хто народився у 2019 році та пізніше.

Діти зможуть скористатися коштами після досягнення 18 років, тобто не раніше 2037 року. Ще одна умова – дитина до 18 років повинна не менше 5 років прожити на території України.

Кошти не виплачуватимуть на руки. Суми переводитимуть безпосередньо на:

оплату освіти (вищої чи професійно-технічної, обов’язково в Україні);

купівлю власного житла біля країни;

пенсійний рахунок у недержавному фонді;

оплату лікування тяжких захворювань (до 18 років).

Гроші для виплат дітям будуть накопичуватися у Фонді майбутніх поколінь. Перші надходження плануються у 2023 році.

Читайте також  Ceстри близнюки стали одночасно мамами і їх донечки схожі як дві краплі води! Фантастика!

Фонд мають наповнювати за рахунок рентної плати за користування надрами. Однак у Зеленського визнають, що цього буде замало. А тому з держбюджету – тобто з податків простих українців, – доведеться доплатити ще щонайменше трильйон гривень.

Кошти Фонду інвестуватиме компанія з управління активами. Вона вирішить, у які активи вкладати гроші, щоб їх не “з’їла” інфляція.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.