“Найдорожчі уколи у світі”: в Україні нарешті розпочнуть купувати ліки для дітей зі СМА за бюджетні кошти

300 млн гривень передбачено у держбюджеті України на 2022 рік задля придбання найдорожчих у світі ліків, необхідних малюкам задля боротьби проти спінальної м’язової атрофії (СМА).

Як інформує “НВ”, 2 грудня Рада ухвалила законопроєкт про держбюджет 268 голосами. Ліки закуповуватимуть за договорами керованого доступу, а ціну закупівель не розголошуватимуть.

Також нагадуємо, що 21 вересня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 4662 про закупівлю ліків за договорами керованого доступу. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що він передбачає новий механізм закупівлі інноваційних препаратів для лікування тяжких хронічних захворювань, — країна безпосередньо домовлятиметься з виробниками, що “потенційно дозволить отримати нижчі ціни”.

СМА — це рідкісне генетичне захворювання, що призводить до порушення функцій нервових клітин спинного мозку і м’язової атрофії. Хвороба вражає м’язи, що відповідають за ковтання, тримання голови, рухи та дихання. Ліки проти СМА — препарат Zolgensma — вважаються найдорожчими у світі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.