Лікаря Дубровського звинуватили у агітації проти вакцин “задля збагачення лабораторій свого батька”

Відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський, який нещодавно звільнився з Київської клінічної лікарні №4, потрапив у скандал. Його звинувачують у пропагуванні антивакцинаторства з метою “збагачення лабораторій свого батька”.

Про це заявив голова “Ради з урбаністики Києва” і експерт з медичної реформи та медіаграмотності Віталій Селик на своїй сторінці у Facebook.

Дубровський розповідає про небезпеки вакцин?
За словами Селика, лікар-інфекціоніст у своїх ефірах “кидає в повітря медичні терміни, які звучать серйозно для простої людини і абсолютно нелогічно для студента першого курсу Університету Богомольця”.

Але цікаво інше. Селик звертає увагу, що при цьому Дубровський “пропонує частіше робити тести на COVID і жити без вакцинації”.

“Пояснення його висловлюванням просте. Чисто комерційний інтерес”, – стверджує активіст.

Річ у тім, що Дубровський у себе на сторінці у соцмережі пише, що працює лікарем в медичній лабораторії “ДНК-лабораторія”.

Але “за дивним збігом обставин”, засновниками і власниками ТОВ “ДНК-Лабораторія”, за словами Селика, є батьки лікаря – Ігор Дубровський (75%) і Тамара Дубровська (25%).

“Солідна компанія”, яка має великі контракти з державними підприємствами, була заснована ще 2001 року.

Лабораторія “гарно піднялася” в часи пандемії. За даними Сlarity Project, у 2020 році чистий прибуток ТОВ склав понад 10 млн грн, що у 20 разів більше, ніж у 2019-му.

“На початку цього року мені порадили робити тест у цій лабораторії. Там хороші ціни, результат ПЦР-тесту роблять за один робочий день і мережа має чотири відділення по Києву. Зручно”, – пише Селик.

“Перше, що мене насторожило – медсестра легко помазала паличкою-тестом на початку ніздрі та не лізла глибше, як це мені робили раніше. І друге – коли ввечері забирав негативний результат, лікарка перепитувала, чи не треба зробити дату на пару днів наперед, щоб не було проблем у подорожі”, – розповів активіст.

Читайте також  ЗНАЧИТЬ БУДЕ ТАК! Сирський ПЕРЕПИСАВ ВСЕ: новий план звільнення територій – окупантам і не снилось!

За пару тижнів, 18 березня, з’явилася новина, що поліція у Києві викрила працівників приватної лабораторії на продажі довідок із потрібним результатом тесту на COVID-19.

“Переглянувши повідомлення, я з жахом помітив, що мій негативний сертифікат мав точно такий дизайн, як на фото поліції. Пізніше у ЗМІ підтвердили, що це саме “ДНК-Лабораторія”, – каже Селик.

“Лише уявіть, скільки хворих людей з негативними результатами цієї лабораторії роз’їхалися розносити хворобу по Києву, Україні та інших країнах”, – задає риторичне питання Віталій.

Але після цього випадку ніхто не поніс жодної кримінальної відповідальності (звинуватили тільки одного лікаря і медсестер), усі лабораторії працюють.

“А власник, звісно, не знав, що в кількох відділеннях його лабораторії роблять підроблені аналізи і пропонують вписувати в сертифікат з результатом будь-яку дату. І, судячи з профілю, в “ДНК-Лабораторії” досі працює Лікар Дубровський – знаменитий агітатор відмов від вакцинації. А по факту – найбільш зацікавлений у продовженні пандемії. Бо так можна буде зробити більше платних тестів у родинній лабораторії”, – резюмував Селик.

У чому проявляється антивакцинаторська пропаганда Дубровського?
Зауважимо, що кілька днів тому кандидат медичних наук Андрій Сем’янків, більше відомий як MED GOblin, розібрав у своєму відео висловлювання Дубровського, які схожі з позицією багатьох антиваксів.

“Я до останнього намагаюсь не переходити на особистості. В історії з COVID мені це вдається погано, зізнаюсь. Просто нахабність та об’єми маячні, які виливаються в мізки громадянам, перевершують будь-які очікування… Сьогодні настав момент, коли я не можу обійти увагою одного із головних діячів антивакцинаторського руху – лікаря Дубровського. Ні, він не виступає за “зважений підхід” до вакцинації, як заявляє. Він відверто бреше. І чим далі, тим більше його несе”, – прокоментував MED GOblin.

Читайте також  Кремлівський медвідь попав у сирійський капкан

Тому Сем’янків, посилаючись на авторитетні наукові джерела, розвіяв у своєму відео “33 брехні Дубровського”, які він озвучив, спілкуючись з… блогеркою і екс-коханою скандального Kyivstoner’а Лілією Багіровою.

До слова, у цьому відео Дубровський озвучив кілька тез, які суперечать доведеним світовими науковцями фактам. Серед них можна виділити такі фейки і маніпуляції:

вагітні хворіють на коронавірус легко (насправді ж вагітні жінки мають вищі ризики тяжкого перебігу COVID та частіше потрапляють в лікарні, йдеться у дослідженні MFMER)
вакцина експериментальна, вона не пройшла всіх етапів дослідження (у дійсності, авторизовані до використання вакцини пройшли всі етапи досліджень, у чому можна переконатися на сайті McGill Covid-19 Vaccine Tracker Team)
“людям що, шкода 300-400 гривень на аналіз, який покаже, що вони хворіли?” (заклик замість безкоштовної вакцинації робити аналізи у в приватних лабораторіях)
для одних людей вакцинація безпечна, для других несе ризик, для третіх точно небезпечна (жодної конкретики)
“якщо я перехворів, мене ніякий штам вже не може заразити, це доведено” (насправді доведено зовсім інше, а у розвинених країнах громадян просять пам’ятати, що перехворівши вони не отримують пожиттєву броню від COVID, пише The Lancet)

Не всім подобаються “наїзди” на Дубровського
Цікаво, що багато людей, не дивлячись на переконливі факти, вважають інформацію про антиваксерську позицію популярного лікаря-інфекціоніста наклепом.

Ми зібрали кілька висловлювань від фанатів Дубровського, які активно коментують пост Віталія Селика:

Влаштували травлю гідної людини і чудового лікаря заради самоствердження. Це булінг, шановні!
Дуже здивована, що ви берете участь у травлі та оббріхуванні лікаря-інфекціоніста четвертої київської лікарні, який за час пандемії врятував купу життів хворих на COVID. Якщо у вас немає совісті, то побійтеся Бога.
Євген Дубровський і Ольга Голубовська самі адекватні лікарі інфекціоністи.
Не потрібно розповсюджувати фейкову інформацію.
При цьому багато юзерів навіть у коментарях до поста Селика розповсюджують дезінформацію про вакцинацію і коронавірус.

Читайте також  На дитину дадуть 7500 грн: деякі родини зможуть оформити фіндопомогу – хто саме

Наприклад, відомий поет Дмитро Лазуткін стверджує, що “чим більше вакцинується – тим більше хворіє” і каже, що “в Великобританії при високому охопленнями щепленнями серед важких хворих в 6 разів більше вакцинованих, ніж невакцинованих”.

Що, звісно ж, є цілковитим перекручуванням наукових фактів та статистики.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.