Які обмеження нас чекають у “червоній” зоні? Що зміниться порівняно з минулим карантином?

Які обмеження нас чекають у “червоній” зоні? Що зміниться порівняно з минулим карантином?

У разі найжорсткішого рівня епідеміологічних обмежень забороняються всі масові заходи. Заклади громадського харчування можуть працювати тільки навинос, ТРЦ та інші розважальні заклади повинні бути закриті. Це ж саме стосується ринків, спортзалів, басейнів, фітнес-центрів, готелів і навіть закладів освіти.

Дозволено відвідувати лише банки, АЗС, ветеринарні клініки та магазини, аптеки, продовольчі крамниці. За такими правилами країна жила з лютого 2021-го.

Що зміниться порівняно з минулим карантином?

Головна новація осіннього локдауну – “зелені” COVID-сертифікати, завдяки яким вакциновані громадяни зможуть уникнути практично всіх карантинних обмежень. Документ можна згенерувати в застосунку Дія, однак тільки після введення двох доз вакцини.

Які привілеї отримають вакциновані? Завдяки наявності документа про щеплення українці зможуть безперешкодно відвідувати:

  • заклади громадського харчування – кафе, ресторани, бари;
  • торгові центри та магазини одягу;
  • масові заходи – концерти, виставки, ярмарки;
  • спортивні зали, басейни, фітнес-центри;
  • салони краси та перукарні;
  • що ж стосується громадського транспорту, то, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, пасажири зможуть їздити без сертифіката навіть у разі карантину.
  • Крім того, з 21 жовтня також почнуть діяти нові правила користування транспортом, який здійснює міжрегіональні перевезення, – це поїзди, автобуси, літаки. Ось документи, необхідні для пересування “червоними” областями:
    • які підтверджують отримання повного курсу вакцинації;
    • міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат про повний курс вакцинації;
    • негативний ПЛР-тест або експрес-тест на антиген, зроблений не пізніше ніж 72 години тому.
    • А що зі школами та інститутами?Вони продовжать роботу в “червоній” зоні, однак за однієї умови – якщо 100% персоналу матиме “зелений” сертифікат вакцинації. Ті навчальні заклади, де більшість викладачів не вакцинувалася, закриють. Це не зачепить дитячі садки та молодші класи школи (1-4) – вони залишаться на очному навчанні.
    • Але навіть якщо всі вчителі в закладі освіти вакциновані, можливі винятки. Як каже Віктор Ляшко, якщо одна дитина захворіє на коронавірус – на самоізоляцію піде весь клас. Закриють школу – якщо класів із хворими буде понад 50%.А купити сертифікат не можна?Як це було і з ПЛР-тестами, є люди, які намагаються отримати документ нелегально, – фейкові сертифікати вже заполонили чорний ринок, а недобросовісні “бізнесмени” наживаються на здоров’ї українців. Тому тепер влада має намір посилити покарання за підробку і навіть використання липового COVID-документа.
    • Згідно з проєктом закону, Кримінальний кодекс можуть доповнити новою статтею – 321-3. Покарання пропонують ввести такі:
      • за використання завідомо підробленого документа, який підтверджує факт вакцинації – штраф від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 2 років;
      • за внесення медпрацівниками завідомо неправдивих даних у медичні документи, що стосуються особливо небезпечних хвороб – штраф від 34 до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до 2 років із позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років;
      • виготовлення підроблених документів, які підтверджують вакцинацію від особливо небезпечних хвороб, з метою збуту – від 85 до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до 3 років.
      • Що в підсумку?Україна як і раніше посідає у світі позиції лідера із захворюваності на COVID-19. Тільки за останню добу в країні було зафіксовано понад 16 тисяч нових випадків коронавірусу. Вакцинація – єдиний захід, що дозволить уникнути нового спалаху. До того ж, чергова хвиля вже наочно показала ефективність щеплень – у реанімаціях немає пацієнтів, які встигли пройти повний курс імунізації. Навіть якщо такі громадяни хворіють, то набагато легше переносять інфекцію. Вони не вмирають і не страждають від наслідків COVID-19.
Читайте також  Турчинов запропонував Україні йти в "повзучий" наступ на Донбасі

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.