5 поширених помилок, якими українці “вбивають” свій імунітет

Нутриціолог Надя Андреєва розповіла про помилки українців, які у погоні за міцним імунітетом, красивою шкірою та волосям лише завдають собі шкоди.
Про цей йдеться у матеріалі “РБК Україна”.

За словами жінки, окрім самолікування антибіотиками, антикоагулянтами, малорухливого способу життя, гіперстерильності в бажанні вберегти себе від коронавірусу і не тільки, люди можуть собі шкодити собі ще й іншими, банальними речами:

1. БАДи, вітаміни, у яких насправді в організму немає потреби. Комплекси вітамінів, чи окремі елементи, варто вживати у тих випадках, коли в організмі є гостра нестача котрогось із них. Визначати це повинен лише лікар. Надлишок таких вітамінів в організмі може спричиняти зворотній бажаному процес і не лиише послаблювати імунітет, а навіть утворювати камені у нирках тощо. Природний запас вітамінів варто поповнювати збалансованим харчуванням і корисними продуктами, які будуть підтримувати імунну систему навіть восени та взимку.

2. Імуностимулятори без нагальної потреби. Імуностимулятои зараз широко рекламуються на телебаченні та в Інтернеті. Виробники ліків розраховують на бажання українців зміцнити свій імунітет, особливо – в такі непрості часи пандемії. Але вживання імуностимуляторів теж має призначати лікар-імунолог, опираючись на симптматику та результати аналізів. Справа в тому, що гіперстимуляція може призвести до посилення аутоімунних захворювань, а надто сильна імунна відповідь може спричинити не меншу шкоду організму, ніж надто слабка.

3. Мода на популярні тренди. Сік селери, інтервальне голодування, дієти… Це – гонитва за “чарівною таблеткою” замість того, щоб взяти відповідальність за свої звички і вибір їжі, часу сну, роботи з нервовою системою і настроєм, фізичним навантаженням. Без бази всі “прибамбаси” можуть тільки нашкодити.

4. Постійний страх захворіти, уникання зустрічей з близькими людьми. Дослідження показали: чим менше у нас людських зв’язків вдома, на роботі і в суспільстві, тим вище ймовірність захворіти. Підтримуйте контакти і продовжуйте спілкуватися, навіть якщо це неживе спілкування.

Читайте також  "У багатьох є вроджений імунітет": Комаровський розповів, що буде з COVID-19 в Україні

5. Нестача сну. Здоровий, міцний і тривалий сон для дорослих важливий не менше, ніж для дітей. Недосипання і кофеїн сильно знижують імунітет, призводячи до відчуття постійного стресу і втоми.

Проводьте більше часу поряд з людьми, яких любите, активно рухайтеся, збалансовано харчуйтеся, добре спіть і все буде добре!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.