“Епідемія” безплiддя та рaку: як і де труять українців

Найбрудніші міста в Україні — ті, де розташовані металургійне і хімічне виробництва. Маріуполь, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Харків… Судячи з офіційних даних, у цих регіонах люди частіше страждають онкологією. Однак не відстає від “рекордсменів” і Київ, тут людям важко дихати через викиди транспорту. Про це розповідає Обозреватель.

Де найбрудніше
Найбруднішими містами України екологи в один голос називають Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпро і Харків. Щоправда, вони зазначають, що насправді ніхто нормально не відстежує рівень забруднення.

“Наші фахівці беруть дані, які їм дають підприємства-забруднювачі. Тобто, як вони вважають за потрібне написати свої звіти, так і пишуть. Немає незалежних або державних випробувань”, — пояснила OBOZREVATEL еколог, голова Запорізької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пирогова.

Цього літа чеські фахівці провели аналіз забруднення у п’яти українських містах. Вони брали пісок як із дитячих майданчиків, так і з дна водойм, для дослідження навіть взяли яйця курей. І прийшли до тривожних висновків. У річкових опадах знайшли важкі метали, такі як цинк і кадмій, а також миш’як. На дитячих майданчиках — свинець і цинк. А в яйцях домашніх курей — діоксини. Ці речовини, проникаючи в організм людини, здатні викликати рaк, пошкодити нервову та ендокринну системи, привести до безпліддя.

Ірина Пирогова вважає, що найбрудніше місто — це Запоріжжя. “Хоча все відносно, і перевіряти потрібно, порівнюючи рівень забруднення і рівень захворювань людей у цих регіонах — онкoлогія, алергії, серцево-судинні патології”, — каже еколог.

Вона наводить приклад. У Кривому Розі у рік на людину припадає 500 кг викидів, а в Запоріжжі — 100 кг. “Але знову ж таки — Кривий ріг йде довгою смугою, десь викидів більше, а десь менше. А Запоріжжя — це коло, де в центрі сконцентровані житлові квартали. І невідомо, в якому з цих міст люди отримують більше шкідливих речовин”, — каже Пирогова.

Читайте також  Рада ухвалила закон про культуру, якого вимагав Зеленський

Де найбільше хворіють на рaк
Але навіть якщо вірити Держстату, то в середньому на кожного українця припадає приблизно 72 кг шкідливих викидів у рік. У трійці лідерів: Дніпропетровська область — 257 кг, Донецька — 230 кг, Івано-Франківська —142 кг.

А що стосується загазованості міст, то за даними Центральної геофізичної лабораторії, за перші 6 місяців цього року найважче дихати було в Маріуполі, Кам’янському, Дніпрі, Одесі, Слов’янську, Лисичанську, Луцьку, Києві, Миколаєві та Запоріжжі. Тут фіксують підвищений вміст таких речовин, як формальдегід, фенол, фтористий водень, аміак.

А найчистіше повітря у Тернополі, Горішніх Плавнях, Ізмаїлі, Чернівцях та Світловодську.

За словами еколога Володимира Борейка, джерелом забруднення міст можуть бути не тільки підприємства, але й транспорт. “Я вам точно можу сказати, що в Києві повітря забруднює транспорт. Тут зараз немає великого виробництва”, — заявив OBOZREVATEL Борейко. Та ж ситуація і в Одесі, Луцьку.

А ось МОЗ у 2017 році повідомив, що найбільше хворіють на рaк у Дніпропетровській області — тут зареєстровано 9,2% від усіх випадків. На другому місці Київ — 8%, потім йдуть Харківська область — 7,4%, Львівська — 6,4%, Одеська — 5,2%.

Найменше до цієї хвороби схильні жителі Чернівецької, Закарпатської, Рівненської, Волинської областей.9

А в Західній Україні чисто?
Але не варто думати: якщо ви живете на західній Україні, де немає металургійного виробництва, то там хороша екологія. Насправді сільське господарство завдає також серйозної шкоди. “Звичайно, це не можна порівняти з промисловістю. Тут йдеться не про забруднення повітря, про шкоду навколишньому середовищу, тим же водоймам”, — каже Борейко.

А Ірина Пирогова пригадує, як вона опинилася у західному курорті Східниця. “Там буквально з кожного двору йде труба до річки, і звідти взагалі неочищені нечистоти зливаються прямісінько в гірську річку. Видно, як летять туди навіть макарони. Це називається несанкціоноване скидання”, — зазначає Пирогова.

Читайте також  “Вказівка на ранню смерть”: Заворотнюк зробили невтішний прогноз

За словами еколога Ірини Пирогової, ще одна небезпека — добрива і засоби для захисту рослин, які активно використовують у сільському господарстві. “Найбільш забруднена пестицидами область — Сумська. Уся ця хімія потрапляє у підземні води, а потім змивається у наші водойми”, — каже Пирогова.

Ще один ризик — робота водоканалів. Немає достовірних відомостей, наскільки очищену воду скидають у Дніпро ці служби. “Наприклад, я знаю, що в Запоріжжі брали великі кредити, щоб встановити очисні споруди, і тут зі скидами нормальна ситуація. А ось що стосується скидів вище по Дніпру, то даних поки немає”, — пояснила еколог.

FacebookFacebook MessengerTelegramViberWhatsAppTwitterGoogle+VKSkypeРесурс

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.