Спалах поліомієліту в Україні: головні симптоми хвороби і ускладнення. Хвороба яка вражає дітей

Спалах поліомієліту в Україні: головні симптоми хвороби і ускладнення

В Україні, крім наростаючих цифр статистики щодо випадків захворювання на коронавірус , спалахнуло гостре інфекційне захворювання – поліомієліт. Хвороба частіше вражає маленьких дітей до п’яти років, але все одно захворіти їй може кожна невакцинована дитина і дорослий.

Поліовірус передається від людини до людини через фекалії і слину, але найчастіше – через брудні руки, а також інфіковану їжу і воду. Потім йде інкубаційний період від 4 до 35 днів після чого може розвинутися поліомієліт, який вражає центральну нервову систему, що може привести до паралічу і навіть смерті.

Симптоми

У 70% випадків хвороба розвивається безсимптомно, що робить її ще більш небезпечною. В інших випадках розвиваються грипоподібні симптоми і рухові розлади.

До грипоподібних симптомів, які виникають у 28% хворих, відносяться: лихоманка, головний біль, нудота, блювота, біль у животі і горлі. За кілька днів може бути один або декілька з перерахованих симптомів. Така форма хвороби дає можливість вірусу ставати ще більш активним, тому що він маскується під грип і люди починають лікувати не ту хворобу.

До рухових розладів відноситься сильний біль в уражених м’язах, можливий повний параліч усього за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

Одним з найбільш рідкісних симптомів також може бути менінгіт.

Ускладнення

Статистика по смертності не велика – всього 5%. Вона пов’язана, в основному, з порушенням дихання через параліч дихальної мускулатури. В одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, роблячи інвалідом ураженого цією хворобою.

Також можливий перехід поліомієліту в пневмонію, міокардит, важкі розлади шлунково-кишкового тракту з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Різновиди поліомієліту

Є два типи поліомієліту: дикий і вакциноасоційований.

Перший – найнебезпечніший, який береться за центральну нервову систему, призводить до паралічу, смерті. В основному, він поширений в Афганістані та Пакистані. В інших країнах його немає.

Читайте також  На Прикарпатті молоде подружжя госпіталізовано із діагнозом «ботулізм»

Вакциноасоційований – він виникає через вакцинні віруси, які виділяються з кишечника щепленої дитини протягом 1-2 місяців після проведеної вакцинації оральної поліомієлітною вакциною.

Нагадаємо, в інфікованих дітей в Рівненській області України був саме вакциноасоційований поліомієліт.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.