Курс долара в Україні опуститься до психологічної позначки: скільки заплатимо за валюту

В Україні курс долара в найближчий тиждень, до 17 жовтня, може опуститися до важливої позначки 26 грн/$. Це стане рекордно низьким показником за весь 2021 рік.

Енергетичний імпорт, який зазвичай зростає восени, цього року виявився на низькому рівні через злетіли цін. Разом із тим скоротилися й обсяги валюти, які доводиться витрачати на покупку газу.

Скільки коштуватиме долар в Україні
Гривня в перший тиждень жовтня несподівано зміцнилася з 26,5 до 26,35 грн/$. Серед причин такої тенденції – різкий зліт цін на газ, в окремі дні ціна досягала $1900 за тисячу кубометрів, тоді як минулого року була всього лише на рівні $160. Зазвичай у жовтні подорожчання долара пов’язують зі зростанням експорту блакитного палива (на це витрачають долари), але в цьому році бізнес обмежив покупку, охочих брати газ за такою ціною небагато.

Така тенденція триватиме щонайменше до 17 жовтня, упевнений старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. За його оцінками, американська валюта може подешевшати до 26-26,1 грн/$.

“На найближчий тиждень ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку торгуватиметься через тиждень близько 26,1 грн. Готівковий долар у банках буде торгуватися по 26,0 / 26,2 грн”, – спрогнозував Іосуб.

Максим Орищак, аналітик компанії “Центр біржових технологій”, також вважає, що долар в Україні дешевшатиме. За його словами, з 11 по 17 жовтня середній курс продажу готівкового долара коливатиметься в рамках 26,25-26,50 грн/$.

Як змінився курс долара в жовтні

Аналітик Roboforex Андрій Гойл вважає, що долар може подешевшати до психологічної позначки. “Ймовірно, що на майбутньому тижні долар до гривні продовжить знижуватися до рівня 26,00 грн/$. Єдина європейська валюта з високою часткою ймовірності ослабне до позначки 30,25”, – говорить експерт.

Читайте також  У НБУ пояснили, чому більше не фіксують готівковий долар

Які причини зміцнення гривні?
ймовірно, центробанк не протистоятиме зміцненню гривні;

через прискорення інфляції можуть вирости надходження до державного бюджету;

підвищення облікової ставки НБУ протягом року стримуватиме падіння національної валюти;

зовнішні кризи у вигляді “дефолту США” малоймовірні, оскільки демократи й республіканці домовилися про підвищення “боргової межі”.

Через різкий стрибок цін на газ у країні може сповільнитися промисловість, каже Орищак. У Кабінету міністрів є буквально лічені тижні для того, щоб досягти політичних домовленостей із постачальниками газу й отримати блакитне паливо за більш вигідними цінами, вже в листопаді власних запасів не вистачатиме. Для гривні поки ризиків немає, економічний колапс.

“Достатність запасів газу формує очікування, що на жовтень-листопад турбуватися країні не варто, а далі прийдуть політичні домовленості з постачальниками газу”, – пояснив Орищак.

Суми переказів заробітчан за перші 8 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом минулого виросли на $1,46 млрд – до $9,07 млрд. Ці кошти родичі трудових мігрантів витрачають в Україні, тим самим підтримуючи курс гривні і внутрішній попит.

З іншого боку, на вартість гривні “тиснуть” виплати за міжнародними кредитами. Через це міжнародні резерви за всього за один місяць – вересень – скоротилися на 9,2%, до $28,7 млрд. Усього на погашення та обслуговування кредитів довелося витратити $2,5 млрд грн. Але пікові виплати вже позаду, тому причин для занепокоєння немає.

У вересні на валютному ринку України пропозиція долара значно перевищувала попит, Нацбанку навіть довелося викупити надлишки в розмірі $139,6 млн. Гойла називає ще один негативний фактор: на початок жовтня їхні портфелі зменшилися на 0,92 млрд грн – до 97,61 млрд. іноземців не влаштовує поточна прибутковість цих паперів. Імовірно, частина вивільнених коштів буде виводитися ними в материнські юрисдикції, що створить додатковий тиск на гривню.

Читайте також  Курс валют на 1 квітня: скільки коштуватимуть долар, євро і злотий

Утім заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук заявив, що поточне зростання курсу гривні допомагає стримувати прискорення інфляції. Отже, регулятор не буде прагнути до зміцнення долара. Аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко додає: подорожчання долара мало відбуватися ще у вересні, але настане із запізненням тільки цього місяця.

Поступово американська валюта буде рухатися до психологічної позначки 27 грн/$. Попри це, в найближчий тиждень у американської валюти, як вважають аналітики, більше шансів перебувати близько іншої психологічної позначки – 26 грн/$.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.