Мінімальну пенсію деяким українцям підвищили до 6000 грн: рішення Кабміну

Кабінет міністрів ухвалив документ, який дозволить остаточно завершити розпочатий Верховною Радою процес підвищення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Йдеться про проєкт постанови, яким внесено зміни до Порядку №1210 в частині зміни підходу до розрахунку розміру пенсій з інвалідності “чорнобильцям”.

Деяким українцям помітно підвищили пенсії

Документ розробили в Міністерстві соціальної політики з метою реалізації закону №1584, який передбачає підвищення пенсій для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Тепер мінімальна пенсійна виплата для цієї категорії громадян не буде залежати від розміру прожиткового мінімуму в країні. За новими правилами, розмір мінімальної пенсії з інвалідності, яка настала через каліцтво або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не може бути меншим ніж:

для I групи інвалідності – 6000 гривень;

для II групи інвалідності – 4800 гривень;

для III групи інвалідності – 3700 гривень;

для дітей з інвалідністю – 3700 гривень.

Варто зазначити, що до нинішнього дня розмір таких пенсійних виплат був прив’язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Так, наприклад, для осіб із I групою інвалідності мінімальна пенсія становила 180% цього показника (3 337,2 грн), для II групи інвалідності – 160% (2996,4 грн), для III групи інвалідності – 145% (2688,3 грн), для дітей з інвалідністю – 100% (1854 грн).

Також постанова дає право вибору особам, які отримують заробітну плату за роботу за межами зони відчуження, на призначення пенсії або на основі Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, або Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Крім того, документом встановлюється, що мінімальний розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника становить на одного непрацездатного – 50% пенсії з інвалідності померлого, а на двох і більше непрацездатних членів сім’ї – 100%, яка розподіляється між ними рівними частинами.

Читайте також  З яким прізвищем людей в Україні найбільше?

Як повідомляв OBOZREVATEL, із 1 жовтня 2022 року для деяких категорій українських пенсіонерів підвищиться мінімальна пенсійна виплата – її розмір становитиме від 2500 до 3000 грн. Однак таке підвищення буде позаплановим, оскільки не пов’язане ні з індексацією пенсій, ні з плановими показниками зростання, передбаченими державним бюджетом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.