В Україні закликали скасувати обов’язкову ДПА в школах: на які нововведення чекати учням

У поточному році здача зовнішнього незалежного тестування мало чим відрізняється від попередніх років, хоча і є кілька нововведень. Як відомо, Верховна Рада звільнила учнів 11-х класів від проходження обов’язкової Державної підсумкової атестації (ДПА) у 2021 році. Тому в Україні почали лунати заклики взагалі скасувати ДПА.

Чи справді є доцільність у скасуванні ДПА, з’ясовував “Апостроф”.

Відповідно до діючого порядку у 2021 році дитина може сама вибирати спосіб оцінки результатів свого навчання – шляхом річного оцінювання, а якщо не влаштовує оцінка, вона може здати ДПА (іспит в школі) або ДПА в формі ЗНО. Але це стосується тільки тих випускників, які не збиралися вступати до вузу, а для інших здача ЗНО залишилася обов’язковою.

З прийняттям такого рішення, в суспільстві почалися розмови про те, щоб і зовсім скасувати ДПА, мовляв, навіщо випускникам додаткове навантаження, якщо вони не вступають до вузів. Однак освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає таку ідею сумнівною.

“ДПА повинна бути, і до неї необхідно ставитися дуже серйозно, оскільки це дозволяє визначити якість освіти після завершення 11 класу. Бо результати ЗНО, на відміну від ДПА, не можуть дати таку оцінку”, – зазначив він.

А ось президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков вважає, що від кількості різних варіантів оцінки кінцевий результат не зміниться, а тому потрібен єдиний державний іспит і для завершення середньої освіти, і для вступу до вузу.

“Я думаю, що уніфікація цих речей буде дуже корисною, і протягом декількох років так і станеться. У нас буде єдиний варіант завершення середньої школи і єдиний варіант оформлення умов для вступу до вузів. Я не думаю, що це буде радикально впливати на якість оцінювання освіти. Наявність більшої кількості контрольних оцінок і випробувань не означає поліпшення якогось результату. Можна екзаменувати за допомогою трьох іспитів, і ще четвертий державний додати, але від цього результати всіх чотирьох іспитів не сильно зміняться”, – сказав він.

Читайте також  Прикарпатський університет обстоює проведення ЗНО

Для довідки: ержавна підсумкова атестація – це оцінка результатів навчання учнів за ключовими предметів в школі: українська мова та література, математика, історія України або іноземна мова і ще один предмет на вибір абітурієнта. ДПА обов’язкове для всіх, хто хоче отримати атестат про повну загальну середню освіту. З 2015 року для випускників старших класів ДПА об’єднали зі здачею ЗНО, але, щоб здати підсумкову атестацію, не обов’язково писати весь тест ЗНО, потрібно лише написати необхідну частину тестів.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.